Hayali şikayetlere bir anlam veremiyoruz!

Karacabey Çiftçi Mallarını Koruma Meclisi Başkanı Sadettin İnce, kendilerine yönelik haksız eleştiriler yapıldığını savundu.
Tarım arazilerinde koyunların gezmesi nedeniyle geri dönüşümlü damlama hortumlarının zarar gördüğünü ve hayvan dışkılarıyla topraklarına hastalık bulaştığını iddia eden çiftçilerin kamuoyuna yansıyan eleştirilerine yanıt veren Başkan İnce, “4081 Sayılı Koruma kanunundaki 2010 yılında 34/1 maddesindeki değişiklikten sonra 2011 yılı itibariyle 170 çiftçimiz dilekçe vererek koruma istemediğini 34/1 maddesindeki değişiklikten yararlanmak ve kendi ektiği yerleri kendi koruyacağını koruma ücreti ödemeyeceğini koruma istemediğini bildirdi. Koruma istemeyip kendi arazilerini kendilerinin koruyacaklarını belirten, ancak her sorunlarında kurumumuzun araziyi koruyamadığımız gibi akla hayale gelmeyecek hayali şikâyetlerde bulunanlara bir anlam verebilmiş değiliz” diyerek tepki gösterdi.
Çiftçi Mallarını Koruma Meclisi'nin faaliyetlerini sıralayan İnce; “Kurumumuz şu 15 yıl içerisinde arazi yollarına 5bin 320 kamyon malzeme çekerek tesviye ve onarımı yapmakla kalmamış diğer resmi kurumlarımızla elbirliği yaparak arazi yollarına büyük hizmetler sunmuştur. En önemli örnek de Pancar kantarına trafiğe çıkmadan rahatça pancarının naklini sağlayacak bir yolu çiftçimize kazandırmıştır. Ayrıca mazot ve su motoru hırsızlıklarıyla önemli mücadele edilmiştir arazilerdeki tüm şüpheli durumlarda emniyet güçlerimizle irtibata geçilerek gerekli önlemlerin alınmasında yardımcı olmuştur.”

Üzerlerine düşen her türlü sorumluluğu yerine getirdiklerini dile getiren İnce sözlerini şöyle sürdürdü; “2011 yılı içerisinde 460 çiftçimiz kurumumuzda kayıtlı iken 2012 yılı itibariyle dilekçe veren ekim yapmayı bırakan çiftçilerimizle beraber kayıtlı ekim yapan çiftçi sayımız 250 kişiye düştü; kayıtlı ve ekim yapan çiftçi sayımız neredeyse yarı yarıya azaldı ve koruma ücreti tahsilât bedeli ve koruma bütçesine girmesi gereken paramızda yarı yarıya düşmüş oldu.
Buğday, arpa gibi ürünlerden koruma ücreti tahsil etmiyor bunun yerine bu yerler biçildikten sonra ve sapı bağlandıktan sonra bu yerleri anız olarak otlatılması için koyuncuya kiraya veriyorduk. Hayvancılarımız TİGEM ve Karacabey'e ait arazilerde hasat sonrası tarlalardan ürün kalktıktan sonra yerler kuru olması halinde hayvanlarını gezdirmek ve otlatmak amacıyla dolaştırmaktalar arazide koyunların gezmesi sonucu damlama hortumlarına zarar verdiğini, koyum dışkılarından tarlalarda değişik hastalıklar meydana geldiğinden bahsetmekteler. Hasat biteli 6 ay olmuş olduğunu hiçbir tarlada damlama hortumu kalmadığını, çiftçimizin yüzde doksanı bir yıllık damlama hortumu kullandığını hasat sonrası atıl durumda bıraktıklarını hatta tarla temizlensin diye damlama hortumu toplayıp satan şahıslara verdiklerini tüm çiftçi ve halkımız bilmektedir koyun dışkılarında hastalık bulaştığını söyleyen çiftçilerimizin çoğu yıllarca tarlalarına römork, römork koyun ve inek gübresi taşıyarak gübre niyetine yaymışlardır; madem hastalık yayıyordu da kendileri neden yaymışlardır?
İddia edilen konular o kadar tutarsız ki Çiftçi Mallarını Koruma Başkanlığı'nı 15 yıldır yapmaktayım hiçbir çözüm sunmayıp sadece kurumumuza muhalefetle uğraşan bu şahıslar bu tutarsız şikâyetleri yerine bulundukları makam ve konumlarda başarıyla görev yapmayı deneseler daha yararlı olabilecekleri inancındayım. Göreve geldiğim 15 yıldır yaptığımız hizmetler ortadadır. Bu konuyu gazeteye taşıyarak acaba kendi hukuksuz davranışlarını örtmek mi istemektedirler, 3 Mart 2013 tarihinde hara yerlerinden koyunları yaylım yaptırarak koyunlarla beraber koyun sayalarına dönmekte olan çobanı döverek hastanelik olmasına sebep olan daha sonrada suçluyken haklı konuma geçmek çabaları bundan mı acaba? Hastanelik olan çobanla ilgili tüm kayıtlar hastane polisi ve Jandarmamızda mevcuttur konuyla ilgili adli süreçte başlamıştır.
Hizmet tutarsız suçlamalarla değil, yerli yerinde yapılarak sağlanır. 15 kişi toplanarak kendi aralarında verdiği kararla hayvancıya şiddet uygulayarak sindirme amaçlı davranış içine girilmiştir. Arazide doğabilecek zararların tespit ve belirlenmesinin prosedür ve şartları bellidir. Eğer ekim yapılan arazilerde zarar varsa bu şiddet uygulayarak değil resmi yollarla İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzden kalkacak zarar belirleme, keşif ziraat mühendislerince belirlenir ve zararın belirlenmesi sonucu zararın tahsili için mahkemenin belirleyeceği prosedür yerine getirilerek zarar tahsil edilir” şeklinde sözlerini noktaladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.