Güney Marmara’yı çimentocular sardı

Balıkesir’in termal turizm kenti Gönen’de yapılması düşünülen çimento fabrikasına Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği (GÜMÇED) karşı çıktı.
Gönen ilçesi Dereköy mevkiinde bulunan ve yöre halkının en büyük geçim kaynağı olan çeltik tarlaları, keşfedilmemiş mağaraları ve sadece yöre halkının değil bölgedeki bir çok doğa severi bir araya getiren alabalık çiftliğinin içinde bulunduğu 7000 dönümlük arazi içine çimento fabrikası yapılması gündemde. Çimento fabrikasına karşı harekete geçen GÜMÇED’in de desteklediği siyasi parti, sivil toplum örgütlerinin ve yöre halkının oluşturduğu Gönen Çevre Platformu geniş katılımlı bir panel düzenledi.
Gönen Sinema salonunda gerçekleştirilen panele konuşmacı olarak katılan GÜMÇED Başkanı Adnan Önürmen, Ege Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi ve İzmir Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır ve Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölgesi Başkanı Ertuğrul Barka bilgi ve tecrübelerini panele katılan siyasi parti ve sivil toplum örgütleri temsilcileri ile halkla paylaştı. Panelde ilk konuşmacı Kimya Mühendisleri Ege Bölgesi Başkanı Ertuğrul Barka, Cumhuriyet tarihinden bu yana ülkemiz üzerinde adeta karabulut gibi dolaşan çimento oluşumlarına dikkati çekti. Ülkemizde 40’dan fazla çimento fabrikası olduğuna söyleyen Barka, “ Çimento fabrikaları yılda 65 milyon ton üretim yapıyor. Bu fabrikaların yarısından fazlası yabancıların fabrikası. AB’nin çöplüğü olarak görüldüğümüzden her yıl 65 milyon ton karbondioksit gazı bizim ülkemizi kirletiyor” dedi.
Ege Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Ali Osman Karababa’da İzmir’de yer alan iki adet çimento fabrikasının günümüzde şehir içinde kaldığını ve halk sağlığını olumsuz şekilde etkilediğine değindi. Karababa, “Kurulması planlanan çimento fabrikasıyla birlikte hayvancılık, tarım ve turizm havaya yayılacak gazlar nedeniyle tamamen yok olacak. Dolayısıyla çimento fabrikalarının insanlığa olumlu etkileri yoktur. Aksine insan sağlığına olumsuz etkileri ise saymakla bitmez” diye konuştu.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi ve İzmir Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır konuşmasında tarımı tehdit eden en büyük unsurlardan birisinin uygulanan yanlış politikalar olduğunu söyledi. Çimento tozlarının havaya karışmasından dolayı bitki, insan ve hayvanlarda solunum sorunu yaşanacağını ve solunum yetmezliğine bağlı olarak ciddi sağlık sorunları yaşanacağına dikkati çeken Sındır “ Türkiye’de bu tür yanlış çevre ve tarım politikalarından dolayı son 30 yılda doğal kaynaklarının % 30’dan fazlasını kaybetti” şeklinde konuştu.
GÜMÇED Genel Başkanı Adnan Önürmen’de Yenişehir ve Karacabey’de çimento fabrikası kurma girişimlerine sivil toplum örgütleri ve halkla birlikte engel olduklarını vurguladı. Önürmen,“ Avrupa Birliği’nde küresel ısınma ve iklim değişikliğinden dolayı çimento üretilmiyor. Firmaları baskı altında tutarak yatırımlarını Türkiye gibi gelişmemiş ve çevre mevzuatı açısından zayıf ülkelere kaydırmalarını sağlıyorlar. Yıllardır AB’ye girmek için çaba harcıyoruz. Çimento fabrikalarının çoğunun AB ülkesi şirketlerin olduğunu gördükçe bizim AB’ne değil, AB’nin bize girdiğini söyleyebilirim. Bu mantıkla hareket edildiğinde iki yakamız bir araya gelmez” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.