Güncü: Türkiye’de her gün 400 bin kamyon toprak erozyonla yok oluyor!

Güncü: Türkiye’de her gün 400 bin kamyon toprak erozyonla yok oluyor!
Türkiye’de her gün 400 bin kamyon dolusu, her yıl da 1 milyar 400 milyon ton civarında verimli toprak erozyonla kaybediliyor.
Dünyada üretilemeyen ve oluşumu yüzlerce yıl alan toprağın her geçen gün erozyon ve bilinçsiz kullanımlar nedeniyle yok oluyor. Toprak oranları ve kaybı üzerinde çeşitli araştırmalar yapılırken, dünyadaki toprakların yüzölçümünün sadece 10’da 1’inde üretim yapılabiliyor. Türkiye’nin arazi varlığının yaklaşık yüzde 36’sı işleniyor, yüzde 28’i çayır ve mera, yüzde 30’u orman ve fundalık, geriye kalan bölümü diğer araziler, sadece yüzde 11’i sulanabiliyor.
Türkiye topraklarının sadece yüzde 15’i üstün verimli olduğuna dikkat çeken TEMA Karacabey Temsilcisi Naci Güncü, 1 santimetre verimli toprağın ancak ortalama 500 yılda oluştuğunu, tarım yapılabilmesi için gereken minimum 40 santimetre toprağın oluşması için ise yaklaşık 20 bin yıl gerektiğini vurguladı. Cumhuriyetin ilk yıllarından bu yana 44 milyon hektar mera alanının, 12.3 milyon hektara kadar gerilediğini vurgulayan Güncü, her gün 400 bin kamyon dolusu, her yıl 1 milyar 400 milyon ton civarında verimli toprağın erozyon sonucunda kaybedildiğini vurguladı. Sönmez, erozyonun önlenmesi için ciddi çalışmaların yapılması gerektiği ve ağaçlandırma çalışmalarına ağırlık kazandırılmasının şart olduğunu kaydetti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.