Guatr ameliyatlarında dikiş izi kalmıyor

Guatr ameliyatlarında dikiş izi kalmıyor
Karacabey Sağlık Grup Başkanlığı vatandaşları bilgilendirmek amacıyla “Meme kanseri ve Guatr hastalığı” hakkında bilgilendirme toplantısı düzenleyerek, sağlıklı bir yaşam için halkı aydınlatmaya devam ediyor.
Şükran Yemişçioğlu Kültür Merkezi’nde Opt. Dr. Ceyhun İrgil, Guatr hastalığı ve Meme Kanseri üzerine sunum yaptı. İrgil, hastalıkların teda-visindeki son gelişmeleri anlattı.
Gırtlağın ön ve alt bölümünde bulunan, çok damarlı, salgısını kana veren bir beze tiroit; tiroit glandının büyümesine de guatr adını verdiklerini belirten İril, “Tiroid-Guatr bezi boynun ön bölgesinde nefes borusunun hemen önünde yer alan kelebek benzeri ikili kanadı bir de birleştirici bölgesi olan 20-25 gr ağırlığında bir iç salgı bezidir. Yalnızca 25 gr ağırlığında olmasına rağmen salgıladığı hormonlar ile büyüme ve gelişme ve metabolizmada önemli rol oynar. Guatr ise tiroid bezinin herhangi bir sebeple büyümesi ve bunun dışarıdan farkedilmesi durumudur. Ülkemiz gibi iyot tüketiminin yetersiz olduğu bölge insanlarında sıkça görülen bir rahatsızlıktır.
Tedavi edilmemiş tiroid hastalıkları ise ciddi ve kalıcı hasarlara yol açabilmektedir. Bu durumu önlemek isteyen kişiler en ufak belirtilerden birini hissettiklerinde hekim ile temasa geçerek erken dönemde hastalığın kontrol altına alınmasını sağlayabilirler.
Uygun teşhis ve tedavi şeklinin cerrah, endokrinolog, radyolog, patolog ve nükleer tıp uzmanından oluşan bir ekip tarafından planlanması ve yürütülmesi gerekir. Muayene, kan testi (T3, T4, TSH hormonları tetkiki), tiroid ultrasonu, ince iğne biyografisi veya sintigrafisinden teşhiste yararlanılır. Tedavi ilaçla, radyoaktif iyot tedavisi ile ve cerrahi yöntemlerle yapılabilir.
Cerrahinin bir çok dalı gibi tiroid cerrahisinde de mikroinvazif (daha az zarar veren) teknikler uygun vakalarda ön plana çıkmaya başladı. Endoskopik cerrahideki gelişmeler ve damarları dikiş ya da bağlamaya ihtiyaç duymadan kapatan ve kesen cihazlar yardımı ile uygun olgularda ameliyatı yaklaşık 2 cm’ lik bir kesiden gerçekleştirmek mümkündür” diye konuştu.
Meme kanserini önlemede erken teşhisin çok önemli olduğunu vurgulayan İrgil, meme kanserine her yıl düzenli olarak kontroller yapılması gerektiğini belirtti. İrgil, meme kanserinde kemoterapi ilaçlarının pahalılığı nedeniyle, yeni uygulama geçecek kanunla erken teşhis için kontrol yaptırmayanların ilaç maliyetlerinin karşılanmayacağının altının çizdi.
Toplantı sonunda Sağlık Grup Başkanı Dr. M. Kutsal Altıntaş ve Belediye Başkan Yardımcısı Meral Eren Op. Dr. Ceyhun İrgil’e, ikinci kez bu toplantıya katılmasından dolayı plaket ve çam sakızı çoban armağanı hediye verdiler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.