Grip tehlikesine dikkat!

Grip tehlikesine dikkat!
*Karacabey’de sıkça görülmeye başlayan grip hastalığı konusunda vatandaşları uyaran Sağlık Grup Başkanı M. Kutsal Altıntaş, özellikle hastalığın bulaşma riski bulunan kalabalık ortamlardan uzak durulması gerektiğini söyledi.
Karacabey’de sıkça görülmeye başlayan grip hastalığı konusunda vatandaşları uyaran Sağlık Grup Başkanı Dr. M. Kutsal Altıntaş, özellikle hastalığın bulaşma riski bulunan kalabalık ortamlardan uzak durulması gerektiğini söyledi.
Kalp, akciğer, böbrek, şeker hastalığı gibi kronik hastalığı olan kişilerde gribin ölüme kadar varabilen ciddi sonuçlara yol açabileceğini belirten Altın-taş bu kadar ciddi tablolara neden olabilecek grip hastalığının halk arasında sıkça soğuk algınlığı ile karıştırıldığını söyledi.
Gribin çok daha ağır bir hastalık olduğunu belirten Altıntaş, özellikle çocuk ve yaşlılarda ikincil enfeksiyonlara zemin hazırladığını, orta kulak iltihabı, zatürree, beyin zarı ve beyin dokusu enfeksiyonları gibi komplikasyonlara neden olduğunu dile getirdi.
Gribin çok kolay ve hızlı bulaştığına işaret eden Sağlık Grup Başkanı Altıntaş, “Hasta kişilerden etrafa saçılan virüs parçacıklarının havada asılı kalabilme yeteneğine sahip olması bulaşıcılığı daha da artırmaktadır. Hasta bir kişinin bir ortama girip çıkması bile o ortamda bulunan kişileri hastalığın bulaşması açısından risk altına sokmaktadır.” dedi.
Gripten korunmak için grip aşısının çok etkili bir önlem olduğunu ifade eden Altıntaş “Grip aşısı ile, vücudumuza grip virüsünün insan savunması tarafından tanınan özellikle dış yüzeyindeki ve çekirdek yapısındaki antijen olarak adlandırılan bazı protein yapıdaki parçacıklarını vermekteyiz. Böylece, bu cansız parçacıklar savunma mekanizmalarımızı harekete geçirmekte ve virüse karşı savunma elemanları oluşarak aynı zamanda savunma hafızasına alınmaktadır. Sonrasında gerçek virüs ile karşılaşıldığında, çok hızlı bir şekilde virüs daha hücrelerimize ulaşamadan yok edilebilmektedir. Grip aşısı, son derece güvenli ve yan etkileri çok az olan bir aşıdır. Diğer aşılarla eş zamanlı olarak kullanılabilir. Grip aşısı, kesinlikle gribe neden olmaz, zira canlı yada zayıflatılmış virüs içermez. Aksine aşının içeriğinde sadece virüsün parçacıkları bulunur.” dedi.
Altıntaş, 6 aydan küçük bebeklerin, yumurtaya alerjisi olanların ve hamileliğinin ilk üç ayı içinde olan bayanların dışında herkesin grip aşısı olabileceğini söyledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.