Gölyazı’da kadın balıkçılar erkeklere taş çıkartıyor

Gölyazı’da kadın balıkçılar erkeklere taş çıkartıyor
Gölyazı Beldesi’nde kadınlar, her sabah Uluabat Gölü’nde balığa çıkarak aile ekonomisine katkıda bulunuyor.
600 haneli beldede en önemli geçim kaynağının göl olması, kadınları balıkçılık yapmaya yöneltti. Güneş doğmadan göle açılan Gölyazılı kadınlar, 2.5 saati aşan zaman diliminde erkeklere taş çıkartan performanslarıyla göz dolduruyor.
Balık dönüşü bulaşık, çamaşır, yemekle uğraşan kadınlar, komşu muhabbetlerinde de hemcinslerinin aksine çoluk çocuk, örgü işleri yerine yakaladıkları balığı konuşuyor. Yağmur, kar, lodos demeden her gün göle açılan kadınlar, sadece dini bayramlar ve avlanma yasağı dönemlerinde işlerine ara veriyor.
Gölde nadir bulunan turna balığını ağlarda görünce sevinen balıkçı kadınlar, ufak balıklarla birlikte ekonomik değeri olmayan balıkları tekrar göle bırakıyor.
Gölyazı’nın en gözde balıkçıları ise 67 yaşındaki Sevim Metin ve 37 yaşındaki kızı Hayriye Ünal. 50 yıldır balıkçılık yapan Sevim Metin, gölün veriminin her geçen yıl daha da azaldığını söyledi. Zor olsa da her gün balığa çıkmanın kendileri için yaşam biçimi olduğunu vurgulayan Metin, 7 çocuğunu göl sayesinde büyütüp okuttuğunu dile getirdi. Evlendikten sonra eşiyle birlikte balığa çıkmak zorunda kalan Hayriye Ünal da, beldenin tek geçim kaynağının göl olduğunu, ekonomik şartların Gölyazı’daki kadınları eşleriyle birlikte balıkçılık yapmaya zorladığını ifade etti. 10 yıl önce eşiyle birlikte göle açıldığını kaydeden Ünal, akşamdan attıkları ağdan balıkları tek tek toplayıp, 11.30’da kurulan pazarda açık artırmayla satışa sunduklarını söyledi.
Bu arada, Uluabat’ta en bol yakalanan balığın son 3-5 yıl içinde anormal şekilde çoğalan İsrail sazanı olduğu öğrenildi. Leğen hesabı açık artırmayla satılan balıkların fiyatlarının ise; İsrail sazanında 8-10 milyon lira, aynalı sazanda 100 milyon lira, turna balığının tanesinin 6 ile 10 milyon lira olduğu belirtildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.