Erdoğan: “Sertifikasız fidan almayın”

Erdoğan: “Sertifikasız fidan almayın”
Karacabey Tarım Müdürü Erdoğan Ceylan, Zirai Karantina ve Satış Sertifikası olmayan yerlerden fidan alınmaması konusunda vatandaşları uyardı.
Zirai korumadan yosun ve Tarım Müdürlüğü’nce mühürlenmemiş fidanların hastalık riski taşıdığına dikkat çeken Ceylan, “Ülkemizde meyve hastalık ve zararlılarını kontrol altında tutmak, başka bölgelere bulaşmasını önlemek için Müdürlüğümüz teknik elemanlarınca fidan satış yerlerinin kontrolleri düzenli olarak yapılmaktadır. Fidan üreticileri ve kişilerin yetiştirdiği fidanlar söküm döneminde iç karantinaya tabi hastalık ve zararlılar yönünden kontrol edildikten sonra demetlenip kurşun mühürle mühürlenmekte veya etiketlenmektedir. Mühürlenen ve etiketlenen fidanlara tarafımızdan Zirai Karantina ve Taşıma Sertifikası düzenlenmektedir. Pazaryeri fidan satış yerlerinde ise sertifikasız, mühürsüz veya hastalık bulaşmış fidanlar imha edilmektedir.
Sertifikasız ve mühürsüz fidanlarla kurulan bahçede kök ur zararlıları ile kök kanseri gibi mücadelesi zor ve masraflı hastalık ve zararlıların görülme olasılığı yüksektir.
İlçemiz pazaryeri fidan satış kontrolünde Zirai Karantina Taşıma ve Satış Sertifikasıyla mührü olmayan 85 adet fidan imha edilmiştir.
Çiftçilerimizin bahçe kurarken satın alacakları fidanlarda dikkat etmesi gereken hususlar şunlardır;
1. Zirai Karantina Taşıma, Satış Sertifikası olmayan ve mühürsüz fidan alınmamalı
2. Hastalık ve zararlılardan arı olmalı
3. Fidanlar bol saçak köklü, yarasız ve beresiz olmalı
4. Sert çekirdeklilerde en iyi fidan kalınlığı 4 cm olanıdır. Daha kalını tercih edilmemelidir.
5. Fidanların gövdesi canlı ve sulu olmalı
6. Alınacak fidanlar ilçemizin iklimine uygun olmalı, dölleyici gerekli ise yeteri miktarda alınmalıdır.
Ayrıca Müdürlüğümüz tarafından süne ve kımıl mücadelesinde biyolojik mücadele çalışmalarına destek amaçlı ağaçlandırma kapsamında 8 köyümüzde toplam 3500 adet tüplü fıstık çamı fidanı dağıtımı yapılmıştır” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.