Emekliye makas yok

SGK Başkan Vekili Fatih Acar, 1 Ekim’de yürürlüğe girecek Sosyal Güvenlik Yasası ile çalışan emeklilerin maaşlarının kesilmeyeceğini söyledi.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Vekili Fatih Acar, Ekimde yürürlüğe girecek Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası’na ilişkin hizmet içi eğitim toplantısının açılışında yaptığı konuşmada emeklilere müjde verdi. Acar, son 30 yılın en önemli reformu olarak nitelendirdiği Sosyal Güvenlik Reformu’nun 1 Ekim’de hayata geçeceğini hatırlatarak, söz konusu yasanın Türkiye’nin 50 hatta 100 yıl sonrası hedeflenerek hazırlandığını vurguladı. SGK’nın yeni dönemde şeffaf ve vatandaş memnuniyetinin mer-kez alındığı bir kuruma dönü-şeceğini ifade eden Acar, “Sos-yal Güvenlik Kurumu 3 yıl içinde Türkiye’nin örnek aldığı bir ku-rum olacak” diye konuştu. Kurum personeline ‘vatandaşa güler yüzlü ve anlayışlı olun’ uyarısında bulunan Acar, vatandaşların geldiğinde memnun olacağı fiziki mekanları oluşturacaklarını söyledi. “Önemli olan kanun yapmak değil kanunu uygulamaktır” diyen Acar, yasanın sağlıklı bir şekilde işlemesi için 27 yönetmelik, 26 tebliğ hazırlandığını kaydetti. 23.1 katrilyon liralık pirim borç yapılandırılması yapıldığını, kurumun kasasına 4.5 katrilyon girdiğini belirten Acar, 14 katrilyon liradan fazlasının ise iki yıl içinde Hazine’ye intikal edeceğini bildirdi.
SUİİSTİMALLERE TAVİZ YOK
Acar, önümüzdeki pazartesi günü Fiyatlandırma Komisyonu’nun toplanarak Sağlık Uygulama Tebliği’ni (SUT) hazırlayacağını ifade etti. Özel sağlık işletmelerine yönelik denetimlerin son sürat devam ettiğini söyleyen Acar, suiistimallere kesinlikle taviz vermeyeceklerini, gerekli her türlü müeyyideleri uygulamakta kararlı olduklarını anlattı. Sosyal Güvenlik Reformu’nun yürürlüğe girmesiyle çalışan emeklilerin maaşlarından kesintiler yapılacağı yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine Acar, “Şimdi de yasa yürürlüğe girdikten sonra da emekli maaşlarında kesinti olmayacak. Böyle bir şey söz konusu değil. Ancak emekli olduktan sonra çalışmaya başlayanlardan Sosyal Güvenlik Destek Pirimi kesintisi olacak. Bu yeni aldığı maaştan kesilecek yani emekli maaşı aynı olacak. Reforma göre 30 yıl sonra insanları daha uzun süre sistemde tutabilmek için emekli maaşlarından kesinti olacak. Ama şu anda böyle bir durum söz konusu değil” dedi. Acar, bir soru üzerine, yasa ile diş hekimlerine yönelik bir kısıtlama olmayacağını, aksine yeni açılımlar yapılabileceğini söyledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.