Emekliler örgütlendi

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK)’na bağlı Tüm Emekliler Sendikası (Emekli Sen) Karacabey’de örgütlendi. Emekli Eğitimci Salih Tunç başkanlığında Karacabey’de temsilcilik kuran Emekli Sen, “Yaşadığımız sıkıntılar kader değil, zulümdür. Sefalet içinde yaşamaya mahkum edildik. Ancak bundan sonra susmak yok. İnsanca yaşam için mücadele edeceğiz” mesajı verdi.
Eğitim Sen İlçe Temsilciliği binasında önceki akşam toplanan yaklaşık 50 emekli, Emekli Sen Temsilciliği’ni kurdu. Emekli Sen Şube Başkanı Günay Onayman öncülüğünde ve Emekli Eğitimci Salih Tunç başkanlığında bir çatı altında örgütlenen Karacabey Emekli Sen İlçe Temsilciliği’nde 3 kişiden oluşan yönetimde; Cafer Hacer (Mali Sekreter) ve Salih Gündoğan (İlçe Sekreteri) yer aldı. İlk etapta yaklaşık 50 emeklinin üye olduğu Emekli Sen Karacabey İlçe Temsilciliği’nin bir süre Eğitim Sen İlçe Temsilciliği binasında faaliyet göstereceği bildirildi.
Türkiye’deki emeklilerin diğer ülkelere göre daha zor koşullarda yaşadığına dikkat çekerek konuşmasına başlayan Emekli Sen Şube Başkanı Günay Onayman, “Yabancı ülkelerin emeklileri rahat bir hayat yaşarken, istedikleri yer ve ülkelere seyahat edebiliyor. Ama Türkiye’deki emekliler, evle kahvehane arasında mekik dokuyor. Gün geliyor, bayramlarda torunlarımıza harçlık bile vermekte zorlanıyoruz. Türkiye’de yoksulluk sınırı 3 bin 500 TL olarak belirlendi. Yüzde 80’imiz yaklaşık 1.300 TL maaş alıyor. İşte bu nedenlerle örgütlenmeye ihtiyacımız var. Talep etmeksek, mücadele etmezsek hakkımızı nasıl alacağız? Hak etmediğimiz bir para istemiyoruz. İnsanca yaşamak istiyoruz.
Türkiye’deki emekliler toplamı yaklaşık 11 milyondur. Bu sayı az değildir. Aslında o kadar güçlüyüz ki farkında değiliz. Seçimlerde kimin iktidar olacağını belirleyecek bir güce sahibiz. Doğru temelde örgütlenebilirsek istediğimizi alırız. Ağlamayan bebeğe kimse emzik vermez” dedi.
Kendilerinin dernek değil sendika olduğunu, sendikaların da hak arama kurumları olduğunu belirten Onayman, “Emekli derneklerinin geneli maalesef iktidar ne verirse, ‘eyvallah’ der. Hatta bu emekli derneklerinin başında bulunanların maaşları da iyidir. Hatırı sayılır servetleri olmuştur. Her zaman iktidarlarla iyi geçinirler. Emeklilerin sorunları dile getirmekten çekinirler. Ancak biz sendikayız. Yani hak arama kurumuyuz. Sendika yöneticileri olarak bizlerin maaşı yok. Üyelerimizden yıllık sadece 30 lira alıyoruz. Ülke genelinde 50 binlere ulaştık. Türkiye’deki emeklilerin sorunları ortadadır. Emekliler bu ülkede insanca yaşayamamaktadır. Bu duruma daha fazla sessiz kalamayız. Hak arama mücadelesinde birlik olmalıyız” diye konuştu.
Karacabeyli emeklileri de yakından ilgilendiren 65 yaş üzeri emeklilerin belediye otobüslerine ücretsiz binmesi konusunda Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin suç işlediğine dikkat çeken Şube Başkanı Onayman, “30 Mart Yerel Seçimleri sonrası kabul edilen yasa ile 65 yaş ve üzeri tüm emekliler belediye otobüslerinden ücretsiz yararlanabilecek. Yasa açıkça ortadayken, ne ilginçtir ki Bursa Büyükşehir Belediyesi buna uymamaktadır. Yani kendi çıkardıkları yasaya kendi belediyeleri uymuyor. Yaklaşık 3 aydır bunun mücadelesini veriyoruz. Bizden 5 lira kart parası, aylık 15 lira da vize ücreti alınıyor. Ancak burada suç işleniyor. Yaşı 65 ve üzeri olan her emekli, belediye otobüslerinden ücretsiz yararlanma hakkına sahiptir. Bursa Büyükşehir Belediyesi maalesef ki bu yasaya uymamaktadır” şeklinde eleştirilerde bulundu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.