Elektrik borcu olan kurumlar karanlıkta kalacak

Elektrik borcu olan kurumlar karanlıkta kalacak
Bursa’nın en büyük 4. enerji şehri olduğunu söyleyen Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş (UEDAŞ) İl Müdürü İbrahim Gerim, ödeneklerin gecikmesi nedeniyle kamu kurumlarıyla karşı karşıya kaldıklarını belirtti.
Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş (UEDAŞ) İl Müdürü İbrahim Gerim kamu kurumlarının ödeneklerinin geç gelmesi nedeniyle alacakların tahsilinde sıkıntı yaşadıklarını dile getirdi.  
İl genelinde bulunan kamu kurumlarından alacaklarının 102 milyon YTL tutarında olduğunu ve 83 milyon YTL’lik alacağın belediyelerin kent aydınlatmalarından kaynakladığını belirten Gerim, “Kent aydınlatmalarından kaynaklanan fatura bedellerinin tahsili konusunda gerekli yerlerle, protokol imzalanması için görüşmelerimiz sürüyor” dedi. Belediyelerin aydınlatma hizmetinden dolayı oluşan alacaklarından sonra 20 milyon YTL’lik borçla İl Özel İdaresi’nin geldiğini kaydeden Gerim, “Bu alacak ise il merkezinin dışında, ilçelerde ve köylerdeki aydınlatmalardan kaynaklandı. Bu borcun tahsili için valilik ile olan görüşmelerimiz devam ediyor” şeklinde konuştu.
Diyanet işleri ilk sırada
Kurum alacaklarının Türkiye geneline bakıldığında yüzde 1,5 civarlarında kaldığına dikkat çeken UEDAŞ İl Müdürü İbrahim Gerim, Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı kurumlardan 4 milyon YTL, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurumlardan 3 milyon 364 bin YTL, Yükseköğretim kurumlarından 2 milyon 276 bin YTL, Adalet Bakanlığı’na bağlı kurumlardan 1 milyon 507 bin YTL alacaklarının olduğunu söyledi. Kamu kurumlarının ödeneklerin geç yapılması nedeniyle alacakların tahsilinde karşı karşıya kaldıklarını anlatan Gerim, “Kamu kurumları ödenek gecikmesi nedeniyle faturaları gecikmeli yatırmak zorunda kalıyor. Bu da gecikme faizinin fatura yansımasına neden oluyor. Kamu kurumlarına gecik faizine yönelik bir ödenek yok. Kurumlar ancak anaparayı ödeyebiliyor. Buda borçluluk halinin devamına neden oluyor” dedi.  
Okulların elektiriği kesilecek
İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı ilköğretim kurumlarından borçlu olan ve bugüne kadar hiç ödeme yapmamış olanlara yönelik tebligatların yapıldığını söyleyen İbrahim Gerim, “Bugüne kadar yaklaşık 300 okula tebligat yapıldı. Bu tebligatların neticesinde borcunu ödemeyen okulların elektriğini kesmek zorunda kalacağız” şeklinde konuştu. Kurumun, sanayi ve tarımsal sulama ağırlıklı trafolu müşterilerden alacağının ise 34 milyon YTL olduğunu da vurgulayan Gerim, “Bursa’da tüketilen elektriğin yüzde 65’i sanayide, yüzde 19’u meskenlerde ve yüzde 12’si ise ticarethanelerde kullanılıyor. Belediyeler ve İl Özel İdare’den aydınlatma alacaklarının haricinde 54 milyon YTL’lik alacağımız bulunuyor” dedi. İl genelinde kayıp-kaçak elektriğe karşı çalışmaların sürdüğü söyleyen il müdürü Gerim, “2007 sonu itibari ile kayıp-kaçak elektrik oranı yüzde 6,5, Türkiye’de ise bu oran yüzde 14,8’lerde. Kaçak elektriğe karşı mücadelemiz ekiplerimiz aracılığıyla sürüyor” şeklinde konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.