Eğitimde, “Kalite” tartışması

 

*Karacabey Lisesi velileri, önceki gün AKP İlçe Başkanı Mustafa Çelik'i ziyaret etti. Karacabey Lisesi'nin Şehit Serkan Şahin İlköğretim'e taşınmasına karşı olduklarını dile getiren bazı veliler, “Bu uygulama Karacabey'i 10 yıl geriye götürür. Lisemiz, 4+4+4'ün kurbanı mı oldu?” dedi.

*Velilerin düşüncesine katılmadığını dile getiren AKP İlçe Başkanı Mustafa Çelik ise, “Karacabey Lisesi, hepimiz için değerli. Ancak eğitim ve öğretimdeki sıkıntılara tek taraflı bakmak yanlış olur. Karacabey Lisesi'nin Esentepe'deki liseler bölgesine taşınması eğitimin kalitesini de yükseltecektir” diye konuştu.

Karacabey gündeminin ilk sırasında yer alan, “Karacabey Lisesi'nin Şehit Serkan Şahin İlköğretim Okulu'na taşınması” konusu farklı düşünceleri de beraberinde getirdi.

İlçede, “4+4+4” sisteminin uygulamaya geçmesiyle yaşanan sıkıntılara çözüm üretebilmek adına girişimlere başlayan yöneticilerin, Karacabey Lisesi'nin Esentepe Mahallesi'nde hizmet veren Şehit Serkan Şahin İlköğretim Okulu'na taşımak istemeleri, kapalı kapılar ardında ayarlanan bazı velileri ikiye böldü.

Konuyla ilgili dün AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Çelik'le görüşen Karacabey Lisesi velilerinden bazıları, okullarının başka bir yere taşınmasını istemediklerini söyledi.

AK Parti Belediye Meclis Üyesi Nurgül Özatilla'nın önderliğinde gerçekleşen ziyarete Aysu Çağlı, Şeyda Önen, Nazan Gündoğdu ve Döndü Yılmaz isimli veliler katıldı.

AKP İlçe Başkanı Mustafa Çelik'ten Karacabey Lisesi'nin yerinde hizmet vermesi konusunda destek isteyen veliler, kurulu bir düzenin bozulmasının sıkıntı yaratacağını savundu.

Karacabey Lisesi'nin önümüzdeki yıldan itibaren Anadolu Lisesi statüsünde hizmet vereceğine dikkat çeken veliler, “Yaptığımız araştırmaya göre, Şehit Serkan Şahin İlköğretim'in fiziki şartları kesinlikle Anadolu Lisesi'ni karşılamamakta. Örneğin; Lise'nin 24 dersliğine karşılık, Şehit Serkan'da 19 derslik bulunmakta. Lisemizde; 1 kimya, 1 fizik, 1 biyoloji laboratuarları ile 1 kütüphane, 1 etüt odası ve spor salonu ile hizmet verilmektedir. Sınıflarımız 30 öğrenci kapasiteli ve toplam sayımız 640'tır.

Diğer taraftan, Lisemizdeki bu kadar olanağa karşı Şehit Serkan Şahin'nde yalnız bir kütüphane, 1 iş atölyesi ve 1 fen laboratuarı bulunmaktadır. Ancak mevcut diğer dersler için ise, başka laboratuar yok. Spor Salonu yok ve sınıflar da dar. Bu şekilde nasıl sağlıklı bir eğitim-öğretim verilebilir?” dedi.

Karacabey Lisesi, 4+4+4'ün kurbanı mı?

Önümüzdeki eğitim-öğretim yılında Anadolu Lisesi olarak hizmet verecek olan Karacabey Lisesi'nin bu haliyle 180 öğrenci kapasitesine sahip olduğunu ancak, Şehit Serkan'a geçildiğinde oranın 120'ye düşeceğine dikkat çeken veliler, “Daha fazla öğrenci almak gerekirken, neden öğrenci kaybedelim. Her haliyle Anadolu Lisesi şartlarına uygun hale getirilen okulumuz, 4+4+4 sisteminin kurbanı mı oldu?

Şehit Serkan'ın şu anki fiziki durumu, Anadolu Lisesi şartlarını taşımıyor. Eksiklerin giderilmesi için nereden baksanız, 3 yıla ihtiyaç var. Bu da Karacabey'i 10 yıl geriye götürür. Şu anki durum bizce, attan inip eşeğe binmek gibi bir şey. Orası ile burası bir değil” diye konuştu.

Bu zamana kadar neden okul yapılmadı?

İlçedeki ilk ve ortaokul yoğunluğunun giderilmesinin tek çaresi olarak okul yapılması gerektiğini dile getiren veliler, “Geçmiş yıllardan kalma bu sıkıntıların, bugün çığ gibi büyüyeceği belliydi. Daha önceden hiçbir önlem almayan yöneticilerimiz, şimdi mi uyandı?

İlk ve ortaokullardaki bu sıkıntı ille de Karacabey Lisesi'nin taşınmasıyla mı çözülecek? Kısa vadede belki çözüm olabilir ancak, uzun vadede yine aynı sorunlar çıkacak. Tek çözüm, ilçenin ihtiyacına uygun okulların yapılmasıdır. Mustafakemalpaşa'ya 10'a yakın okul yapıldı. Ancak, Karacabey'de bunlar pek gerçekleşmedi. Maalesef olan bizim çocuklarımıza oldu” şeklinde konuştu.

Karacabey Lisesi, kurban değil

Velilerin, “4+4+4'ün kurbanı olduk” düşüncesine katılmadığını vurgulayan AKP İlçe Başkanı Mustafa Çelik ise, “Kaygılarınıza sözüm yok. Bu konuda siyasi bir risk aldığımızın da farkındayız. Ancak bu sıkıntıya yalnızca kendi çocuklarınız açısından bakmayın.

Karacabey Lisesi, hepimiz için çok önemli. Çoğumuzun mezun olduğu okul. Ancak, ilçemizdeki eğitim ve öğretimin rahatlaması adına en mantıklı olan uygulamayı gerçekleştireceğiz.

Karacabey Lisesi, Şehit Serkan Şahin İlköğretim'e taşındığında tabii ki, fiziki şartları düzenlenecek. Çünkü lisemiz, önümüzdeki yıl Anadolu Lisesi olacak. Eksikler giderilecek ve en iyi şekilde hizmet vermesi planlanacak. Bundan kuşkunuz olmasın.

Diğer taraftan, önümüzdeki yıl Anadolu Lisesi için Karacabey'e verilen kontenjan 300 öğrenci olacak. Yani 301 öğrenci değil. Böyle olunca da gelecek olan bu 300 öğrenci iki Anadolu Lisesi'ne paylaştırılacak. Yani şuan ki lisemizin 180 öğrenci kapasiteli olması önemli değil. 

Sizlerden beklentimiz, anlayış ve destek vermenizdir. Bu konuyu sadece kendi çocuklarımız açısından düşünürsek, çözüm bulamayız. Biz olaya genel bakıyoruz ve her bir öğrencimizin en iyi şartlarda eğitim görmesini istiyoruz” dedi.

Okul yapmaya yer yok!

Karacabey'e hiç okul yapılmadığı görüşüne de katılmadığını vurgulayan AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Çelik, birçok okula derslikler yapıldığını ancak, ilçe merkezine yakın yer olmadığı için okul yapımında sıkıntılar yaşandığını söyledi.

Karacabey'in eğitim ve öğretimde hızla ilerlediğine dikkat çeken Çelik, “Tüm bu sorunlara karşın, ilçemiz ilköğretimler bazında Bursa'da ilk üç sırada. Ayrıca önümüzdeki yıl Fen Lisesi ile Sağlık Meslek Lisesi de ilçemizde olacak. Karacabey Lisemizin Anadolu Lisesi'ne dönüşmesiyle, Anadolu Lisesi sayısı 2'ye çıkacak. Aslında Karacabey Lisesi'nin taşınması ilçemizde eğitimin kalitesini de arttıracak. Tüm liseler aynı yerde olacak. Bence madalyanın öbür yüzüne bakmakta fayda var” şeklinde sözlerini noktaladı.

Ziyaret sonunda ise veliler, Karacabey Lisesi'nin taşınmasını istemediklerini bir kez daha vurguladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.