Eğitim emekçileri mağdur olmasın!

Eğitim Sen’den zam eleştirisi:
Eğitim Sen üyeleri, kamu emekçilerinin ücretlerini aldığı 15 Ocak tarihinin üzerinden günler geçmesine karşın, zam konusundaki belirsizliğin devam ettiğini kaydetti.
Önceki yıllarda 15 Ocak’tan bir hafta önce tüm memur maaşlarına ilişkin ödeme emri gönderildiğini belirten Eğitim Sen İlçe Temsilciliği, “Bu yıl böyle bir yazının henüz gönderilmemiş olması, hükümetin 2012 bütçe kanununda belirtilen ilk altı aylık yüzde 3’ lük zammı bile kamu emekçilerine çok gördüğünü göstermektedir.
Bu yıl 6 Ocak 2012 Cuma günü itibariyle kamu kurumlarına sadece, 2011 yılı enflasyon farkı ve ‘eşit işe eşit ücret’ adı altında düzenlenen ve çoğunlukla üst düzey kamu görevlilerine ödenecek olan zamlarla ilgili çalışma yapılması talimatı verilmiştir. Temel tüketim maddelerine ‘ışık hızında’ zam yapan hükümetin, sıra kamu emekçilerinin ücret artışlarına gelince ‘kaplumbağa hızında’ hareket etmesi dikkat çekicidir.
2011 yılı sonu itibariyle temel tüketim maddelerine peş peşe yapılan zamlar, vergilerdeki artışa ek olarak 1 Ocak itibariyle pek çok üründe yüzde 10,26 oranında yeniden değerleme oranlarının yansıtılmış olması, yükselen döviz kuru vb nedenlerden dolayı kamu emekçilerinin reel ücret kaybı şimdiden yüzde 20’leri aşmış durumdadır. Türkiye’de kamu emekçilerinin, işçilerin ve emeklilerin her geçen gün ağırlaşan yaşam koşulları, hükümetin sermaye yanlısı politikaları ile giderek daha da zorlaşmaktadır.
Türkiye’nin ekonomik göstergeleri 2012 yılının ücretli çalışanlar açısından son derece zor geçeceğini göstermektedir. Hükümetin asgari ücreti net 701 TL olarak belirlemiş olması, kamu emekçilerinin grevli toplu sözleşme taleplerini görmezden gelerek 2012 yılı için yüzde 3 + 3 zam öngörülmesi, 2012 yılında derinleşmesi eklenen ekonomik krizin faturasının bir kez daha emekçilerin sırtına yıkılacağı izlenimini güçlendirmektedir.
Türkiye ekonomisinin rekor büyümesinden bahseden Hükümet temsilcileri, iş söz konusu büyümeden pay almaya gelince nedense kamu emekçilerini, işçileri ve emeklileri unutmaktadır. Kamu emekçilerine 2012 bütçesinde yer alan yüzde 3’lük “geçici zammı” bile ödemekten imtina eden bir hükümetin kimlerin çıkarlarını temsil ettiğini, kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.
2012 yılının hem dünya hem de Türkiye ekonomisi açısından büyük riskler taşıdığı, enflasyon, döviz kurundaki gelişmeler ve rekor cari açık rakamlarından anlaşılmaktadır. Hükümet, 2 milyon kamu emekçisinin, asgari ücretle geçinmeye çalışan 5 milyon asgari ücretlinin ve 9,5 milyon emeklinin taleplerine kulak vermelidir. 21 Aralık grevimizin de temel gündem maddelerinden birisi olan insanca yaşayacak ücret ve çalışma koşullarının yaratılması için grevli toplu sözleşme hakkımızın kullanılması önündeki bütün engeller kaldırılmalı, 2 milyon kamu emekçisinin daha fazla mağdur olmasına izin verilmemelidir” şeklinde görüş bildirdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.