Dünya’da ilk kez TRT’de…

Dünya’da ilk kez TRT’de…
Karacabeyli prodüktör Servet Somuncuoğlu’nun yapım ve yönetmenliğini üstlendiği “Karlı Dağlardaki Sır” adlı belgesel 4. bölümüyle bu akşam TRT-2’de saat 22.30’da ekranlara geliyor.
Tarihe yeni bir bakış açısı getirecek olan “Karlı Dağlardaki Sır” TRT’de ekrana geliyor. Orta Asya’da 10 bin kaya üzerindeki 100 bin resim, ilk kez TRT tarafından görüntülendi. Belgeselle birlikte Orta Asya’daki Saymalıtaş’ta yer alan resimler gün ışığına çıkıyor.
Yapımcılığını Servet Somuncuoğlu’nun üstlendiği program için Rusya, Moğolistan, Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan ve Türkiye’de yapılan çalışmalarda incelemeler 138 gün, çekimler ise 93 gün sürdü. Tanrı Dağları’nın uzantısı olan Ala Dağlarda, 3 bin 500 rakımdaki Saymalıtaş’ta yer alan 10 bin kaya üzerindeki 100 bin kaya resmi, dünya televizyonları arasında ilk kez TRT tarafından görüntülendi ve böylece tarihin gizem dolu sırlarına ulaşılmaya çalışıldı.
Otuz ayrı alanın mukayeseli görüntü ve bilgilerinin yer aldığı yapım için kat edilen yollar ve ülkeler oldukça kabarık. Orhun Abideleri’nden başlayan araştırmalar Gobi Çölü’ne kadar uzanıyor. Binlerce yıllık bir süreçte meydana gelen bu alandaki kaya resimlerinde insanoğlunun sadece doğada gördüklerinin yanı sıra insan-tabiat ilişkisini anlatan resimlere de rastlamak mümkün.
TRT İstanbul Televizyonu prodüktörü Servet Somuncuoğlu’nun yapım ve yönetmenliğini üstlendiği belgesel, Türklerin taşlara işlediği tarihi anlatıyor. Mayıs 2006’da başlanan çekimlere Profesör Ahmet Taşağıl’ın yanı sıra çok sayıda akademisyen katkıda bulundu. ‘Karlı Dağlardaki Sır’ adlı belgesel için 150 bin kilometre yol kat edildi.
Orta-Asya’dan Anadolu’ya değişik yerlerdeki taşlar üzerindeki belgelerin karşılaştırmalı olarak sunulduğu “Karlı Dağlardaki Sır” adlı belgeseli 5 bölüm olarak hazırlandı.
14 Mayıs 1964’te Karacabey’de doğan Servet Somuncuoğlu, Sakarya Arifiye Öğretmen Lisesi, Erzurum Atatürk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ve İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümlerinden mezun oldu.
Halen TRT İstanbul Radyosu’nda Prodüktör olarak çalışan Somuncuoğlu, radyofonik olarak; “Anadolu’yu Vatan Kılanlar”, “Tarihimize Şan Verenler”, “Gönül Dünyamızı Aydınlatanlar” adlı senaryoları yazdı. Somuncuoğlu, “Tarihin Büyük İhanetleri”, “Günle Gelen”, “Günün İçinden”, “Müzikli Edebiyat”, “Yeni Bakışlar” ve daha birçok programın prodüktörlüğünü de üstlendi. Türk Edebiyatı ve Atlas dergilerinde de yazarlık yapan Somuncuoğlu, evli ve bir çocuk babası.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.