Dünya Uzay Haftası kutlandı

Mustafakemalpaşa Cevdet Nerse Bilim Sanat Merkezi Müdürlüğü ile Türksat A.Ş.’nin düzenlediği 10-17 Kasım 2003 Cacabey Uzay İstasyonu Haftası resim-maket 2009 yarışması büyük ilgi gördü.
            Belediye Düğün Salonu’nda önceki gün saat 14.00’te düzenlenen etkinliğe Kaymakam Kazım Karabulut, Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, Başkan Vekili Mustafa Eren, Amasya Belediye Başkan Vekili Osman Akbaş, Türksat A.Ş. Dünya Uzay Haftası Koordinatörü Adnan Çelik, İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdulgani Artan, Emniyet Müdürü Zafer Ersin, Bilim Sanat Merkezi Müdürü Eftal Çeki, okul müdürleri, öğretmenler, öğrenciler, öğrenci velileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
            Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşmasını yapan Cevdet Nerse Bilim Sanat Merkezi Müdürü Eftal Çeki; “Kültür ve sanat, çağdaş toplum olmanın 2 önemli unsurudur. Geleneksel haline gelen Türksat Uzay Haftası’nın bu yıl 3.’sünü kutluyoruz. 2009 yılı, Galileo’nun teleskop ile ilk defa gökyüzü gözlemi yapmasının 400.yılı olarak kabul edilmekte ve dünya astronomi yılı olarak ülkemiz dahil uluslar arası düzeyde kutlamalar yapılmaktadır.
            Kırşehir kent merkezinde bulunan medrese, Selçuklular döneminde Kılıçarslanoğlu Keyhüsrev  zamanında Kırşehir emiri Nurettin Cibril Bin Cacabey tarafından 1271-1272 yıllarında bir gözlem evi olarak başlamıştır. Bu gösteriyor ki bu yıl Cacabey’in çalışmalara başlamasının 737.yılıdır. Türksat İletişim, ülkemizi gezerek, uzay etkinliklerinin geliştirilmesini sağlamakta ve öğrencilerimizi uzay hususunda heveslendirerek ödüllendirmektedir” dedi.
            Türksat A.Ş. Dünya Uzay Haftası Koordinatörü Adnan Çelik ‘ Türkiye’de uzay ve uydu çalışmaları’ konulu konuşmasında “Eftal Çeki Mustafakemalpaşa’da yaptıklarıyla önemsenecek bir şahsiyettir” diyerek şunları söyledi; “Neden Cacabey ismi? Kırşehir’de 1272 yılında gözlem evi yapmış. Cacabey’in çalışmalara başlamasının 737.yılını kutluyoruz. Biz de gelişmiş ülkeler gibi kendi uzay uydumuzu kendimiz yapmalıyız. Çünkü uzayda bizim de bir toprak parçamız var. Uluslar arası operatörlüğü TV. Radyo ve Kablo TV yayın hizmetleri elektronik devlet kapısı projesi ile yapılmaktadır. Kısa adı EDSY olan Elektronik Doküman Yönetim Sistemi ile Van ilimizden mezun olan bir öğretmenimiz bürokrasiye takılmadan Türksat uydu aracılığı ile ataması kolaylıkla yapılacaktır. Türksat Vsat hizmeti ile tüm hastanelerimiz, doktorlarımız birleştirilerek ülke genelinde görev yapacak. Uzaydan fotoğraf çekilerek ağaç türleri, şehir planlaması, gecekondu bölgesi, su taşkınları, sel felaketi, deprem bölgesi sınırları izlenecek. Türkiye, 2006 yılında uzaydan resim çekti. Amerika ise 1946 yılında uydudan resim çekmişti” dedi.
            Daha sonra Cevdet Nerse Bilim ve Sanat Merkezi’nce düzenlenen 2023 Cacabey Uzay İstasyonu resim yarışmasına katılan öğrenciler arasından dereceye girenler ve çalışmaları şöyle belirlendi:
4. ve 5. sınıflar (İlköğretim 1. kademe):
            Mustafakemalpaşa İlköğretim Okulu’ndan Mekik rumuzu ile Nida Şahin birinci, Mustafakemalpaşa İlköğretim Okulu’ndan Menekşe rumuzu ile Hilal Sevim ikinci, Mustafakemalpaşa İlköğretim Okulu’ndan Gül rumuzu ile Selin Kunlumoğlu üçüncü oldu.
6.-7.-8. Sınıflar (İlköğretim 2. kademe):
            Yunus Emre İlköğretim Okulu’ndan Ceren Filiz birinci, M.Akif Ersoy İlköğretim Okulu’ndan Ebru Durgut ikinci, M.Akif Ersoy İlköğretim Okulu’ndan
Songül Sayman üçüncü oldu.
            Cevdet Nerse Bilim ve Sanat Merkezi’nce düzenlenen 2023 Cacabey Uzay İstasyonu maket yarışmasına katılan öğrenciler arasından dereceye girenler ve çalışmaları şöyle belirlendi:
4. ve 5. sınıflar (İlköğretim 1. kademe):
            Bilsem’den Göktürk Uzay İstasyonu rumuzu ile Canberk Sancar, Nazmi Alperen Koç, Oğuz Utku Yıldız, Bora Emir Balmumcu birinci, Ayyıldız rumuzu ile Ecem Hallaçoğlu, Simge İskif ikinci oldu.
6.-7.-8. Sınıflar (İlköğretim 2. kademe):
            Mustafakemalpaşa İlköğretim Okulu’ndan Stars rumuzu ile Aynur Özbek, Büşra Kara birinci, Mustafakemalpaşa İlköğretim Okulu’ndan Kutup Yıldızı rumuzu ile Cansu Bıdıcı ikinci, M.Akif Ersoy İlköğretim Okulu’ndan Teknodünya rumuzu ile Ebru Durgut üçüncü oldu.
            Mansiyon ödülü alan öğrenciler de şöyle belirlendi:
            Yunus Emre İlköğretim Okulun’dan Oktay Sinanoğlu rumuzu ile Muharrem Altın, Taha Enes Ölmez birinci, Mustafakemalpaşa İlköğretim Okulu’ndan Bilgin rumuzu ile Zeynep Karaca ikinci, Bilsem’den Türk Yıldızı rumuzu ile Uğurcan Uslu üçüncü oldu.
            Dereceye giren öğrencilere ödülleri, İlçe Kaymakamı Kazım Karabulut, Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdulgani Artan, Emniyet Müdürü Zafer Ersin tarafından verildi. Ayrıca protokole de plaketleri Türksat Müdürü Adnan Çelik tarafından verildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.