Domateste rekolte sıkıntısı

 
Karacabey Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Karaca, hava muhalefeti, kırmızı örümcek ve domates güvesi (tuta) yüzünden bu yıl salçalık domates rekoltesinde yüzde 50 oranında düşüş beklentisi olduğu bildirdi.
Karacabey Ovası’nda 80 bin dekar alanda ekimi yapılan salçalık domateste Ağustos ayı başında başlanan hasadın ekim ayı sonuna kadar süreceğini belirten Karaca, salçalık domates üreticisinin, bu yıl birtakım talihsizlikler yaşadığına dikkati çekti.
Etkili yağışlardan dolayı tarlaların ekime iyi hazırlanamadığını ve bu nedenle fidelerin toprakla geç buluştuğunu ifade eden Karaca, normal koşullarda dekar başına 9-10 ton ürün alınması gerektiğini belirtti.
Karaca, “Dekar başına 9-10 ton olması gerekirken, 5-6 ton civarında ürün olacak. Bunda hava koşullarının yanı sıra kırmızı örümcek ve domates güvesinin de etkisi var” şeklinde konuştu.
Bu yıl 1 milyon 900 bin ton rekolte bekliyoruz!
Türkiye’de üretilen salçalık domates miktarının, rekoltenin düşük olduğu yıllarda bile iç tüketimi karşıladığını, ancak ihracatta sıkıntı olabileceğini belirten Karaca, “Türkiye’de yurt içi ve ihracat için toplam 3 milyon ton salçalık domatese ihtiyaç var. Geçen sene bu 2 milyon 100 bin tonda kalınca, yurt içi salça ihtiyacını karşıladı, ama ihracatta sakıntı oldu. Bu sene 1 milyon 900 bin ton rekolte bekliyoruz. Bu da yurt içi tüketimini rahatlıkla karşılayacak bir miktar aslında. Sorun ihracatta. Salça ithalatına ise kesinlikle karşıyız” dedi.
Karaca, bu süreçte fiyatların biraz hareketlendiğini belirterek, “Salçalık domates fiyatlarında, sözleşmeli ekim için 17, 5 kuruşa anlaşmalar yapılmıştı, şu anda 21, 2 kuruştan işlem görüyor. Fiyat artışı çiftçinin yüzünü biraz güldürecekti, ama gübre ve mazota gelen aşırı zamlar bunu engelledi” görüşünü dile getirdi.
Karacabey’de ikinci en fazla üretimi yapılan ürün olan mısırda ise hasadın 15 Ekim’de başlayacağını belirterek, Mısır ekili 120 bin dekar tarım alanından 150 bin ton civarında rekolte beklediklerini bildirdi.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.