Domates 25 kuruş olmalı

 
Ziraat Odası, fiyatlardaki beklentiye dikkat çekti:

Karacabey Ziraat Odası, bu yılki domates fiyatlarının 25 kuruş olması gerektiğine dikkat çekti. Fiyatların 20 kuruşun altında gitmesi durumunda üreticinin zarar edeceği kaydedildi.
Türkiye’nin en kaliteli salçalık domatesini üreten Karacabey Ovası’nda olumsuz hava koşullarının domates rekoltesinde büyük düşüşlere neden olduğu bildirilirken, fiyatlardaki beklentiler de kamuoyuyla paylaşıldı.
Karacabey Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu ve Meclis Başkanı Nuri Karaca’nın oluşturduğu heyet, ilçede 80 bin dekar alanda ekili domates tarlalarıyla Tat Salça Fabrikası’nda incelemelerde bulundu.
Üretim çok yüksek değil!
Gözlemleri hakkında açıklama yapan Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Karaca, dekar başına 5-6 ton, Türkiye genelinde ise 1 milyon 900 bin ton domates üretimi beklendiğini söyledi. Üretim ülke ihtiyacına yeteceğini ancak ihracatta sıkıtı yaşanacağına dikkat çeken Karaca, yağışlar nedeniyle tarlaların geç hazırlanması ve iklim değişikliğinin rekolteyi olumsuz yönde etkilediğini açıkladı.
Salça ihracatına büyük katkı sağlayan domates üretiminin sürdürülebilirliği için fabrikaların fiyat politikalarını gözden geçirmesi gerektiğini belirten Karaca, artan gübre ve mazot fiyatlarının üretim maliyetini yükselterek sıkıntı yarattığına değindi.
Fiyatlar 20 kuruşun altına düşerse üretici zarar eder
Domates fiyatlarıyla ilgili bilgi veren Karaca, sözleşmeli üreticilerin domatesi 17,5 ile 20 kuruş arasında verdiğini belirtti. Karaca, sözleşmesiz (Açık domates) domateslerin ise rampadan 19 ile 21 kuruşa gittiğini kaydetti.
Domates fiyatlarındaki beklentinin 25 kuruş olduğunu belirten Nuri Karaca, “Domates fiyatları 20 kuruşun altında giderse üretici zarar eder” dedi.
Ziraat Odası’nın hesaplamalarına göre 1 dekar domatesin bin 400 liraya mal olduğunu ifade eden Karaca, “Son günlerde dövizde yaşanan büyük artış salça ihracatına önemli avantaj sağlamıştır. Bu da göz önünde bulundurularak ortalama 175 kuruş olan domates alım fiyatları yeniden değerlendirilmelidir” dedi.
Karacabey çiftçisine haksızlık yapılmasın!
Çiftçiden gelen ürün teslimi sırasında yüksek miktarda fire kesintisiyle ilgili Tat Karacabey Fabrikası’nda incelemelerde bulunan Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu, Türkiye’nin en kaliteli salçalık domatesini üreten Karacabeyli çiftçiye haksızlık yapıldığını öne sürdü.
Karacabey Ziraat Odası Meclis Başkanı Karaca, rekoltedeki büyük düşüşe karşın Türkiye’nin ihtiyacını karşılayacak salça üretiminin gerçekleştiğini söyledi. Salça ithalatı yapılması halinde sert tepki vereceklerine dikkat çeken Karaca, çiftçi ve sanayicinin çalışma barışı içinde bir sezon yaşamaları için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini sözlerine ekledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.