Doğalgaz müjdesi

Doğalgaz müjdesi
Doğalgaza, 2008 yılı içinde, %80’in üzerinde zam yapıldı. Fiyat artışının nedeni ise, her defasında döviz kurlarından kaynaklandığı ifade edildi.
Fiyat artışlarını yapan organ olarak, görünür de hükümet bulunmamakta . Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan bürokratlar, fiyat artışının zorunlu olduğunu cılız bir sesle ifade ederler ve kamuoyu oluşturulduktan sonra da; sessiz sedasız zam yürürlüğe girerdi. Ortalarda iktidardan kimse görülmezdi.
Zamların gerçekleştirildiği tarihlerdeki ABD doları 1.220 TL civarındaydı.
Şimdi ise, doğalgazda fiyat indirimine gidiliyor. Televizyon ekranlarında, doğalgaz fiyatlarında indirim yapılacağı müjdeleri yankılanıyor. Hem de öyle sıradan bakanlık bürokratları tarafından değil. Bakanın kendisi tarafından seslendiriliyor.
Müjdeyi ise Başbakan törenle bizzat açıklıyor. “Doğalgaz fiyatlarında 1 Şubat 2009’dan itibaren % 17 indirim yaptık. Milletimize hayırlı olsun”.
Böyle bir komiklik, dünyanın hiçbir ülkesinde görülmemiştir. Zam yapılırken sebep, döviz kurlarındaki artış gösteriliyor. Dolar kuru ne imiş 1.225 TL. İndirim yapılırken ise 1.650 TL.
Yani fiyat artışının sebebi kur artışının olmadığı aşikar. Sebep, vergi gelirlerini arttırmak. Çünkü vergi gelirlerinin %80’ni dolaylı vergilerden oluşmaktadır. En kolay dolaylı vergi tahsilatı da doğalgaz ve akaryakıttan yapılıyor. Çünkü hesabını bilen çok az kişi var. Onlar da konuşmuyorlar. Bir litre akaryakıtın maliyeti yaklaşık 46 kuruştur. Üzeri ise vergidir. Oranı da % 400’dür. Vergi ile döviz kurunun ne ilgisi var. Niçin vatandaş aldatılıyor.
Akaryakıt ve doğalgazda yapılan fiyat artışlarının sebebinin çok cüz-i olarak döviz kurları ile bağlantısı vardır. Fiyat artışlarının sebebinin tamamına yakını “vergi gelirlerinin” arttırılmasına yöneliktir.
Doğalgaz fiyatındaki % 17 indirim, iktidarın vergi gelirlerinden feragat etmesidir. Ne zamana kadar? Tahminim odur ki, 29 Mart 2009’a kadar.
Olayın paçalarından samimiyetsizlik akıyor.
Bir: Fiyat artışlarının da, fiyat indirimin de sebebinin döviz kurları ile ilgisinin olmadığı apaçıktır.
İki: Fiyat artışları yapılırken Başbakan nerededir? Neden zammı Başbakan açıklamaz. Fiyat indirimini niçin bizzat Başbakan merasimle müjdeliyor.
Oy kaybettiklerinin farkındalar. Telaşları bundandır. Vatandaşı 29 Mart’ta nasıl aldatırızın hesapları yapılıyor.
-Doğalgazdaki fiyat indiriminin sebebi de,
-Elektrik fiyatlarında da Mart ayında indirimine gideceklerinin açıklanması da,
-Dış politikanın, iç politikaya tahvil edilmesi de, yerel seçimler sendromudur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.