Dede ve Onar ikilisi fark yaratıyor!

Mustafakemalpaşa’daki yerel seçimler, bir hayli çekişmeli geçeceğe benziyor. Adaylara bakıldığında, “Şu kazanır” deyebilmenin zor olduğunu düşündüğüm yarış sonunda, dürüst, çalışkan ve şaibesiz isimlerin yer alacağı bir meclis listesinin ağır basabileceğini söyleyebilirim. Anlayacağınız, gel-gitler yaşanabilir ve dengeler çok değişebilir.
İki ay önce ısmarlama yapıldığı söylenen anketlerde, AKP’nin adayı Sadi Kurtulan’ın önde gösterildiği fısıldanıyor.
AKP’nin en çok becerdiğidir tersinden pompalama.
Gel gör ki, “Gezi” ve 17 Aralık operasyonlarından sonra köprünün altından çok sular aktı. Maske düştü. Başbakan Erdoğan, ABD ve AB desteğini yitirdi. İçeride ve dışarıda yalnız kaldı. AKP’nin oyları hızla erimeye başladı.
Ayakkabı kutuları, para sayma makineleri, yolsuzluk ve rüşvet dosyaları havada uçuşuyor.
Yolsuzluk ve rüşvet söylentilerine adı karışan 4 bakan istifa etmek zorunda kaldı. Haklarında fezleke düzenlenen bazı bakanların oğulları ve yakınları tutuklandı. Ucu Başbakan’ın oğluna dokunan operasyonlardan sonra, karşı operasyonlar başladı. “Paralel darbeden” kurtulma adına sürdürülen telaşlı çalışmalar, “Belge buharlaştırma” kaygıları yarattı. Savcılar, hakimler, polisler darmadağın oldu.
Fethullahgiller ile Tayyipgillerin amansız savaşı sürüyor.
Ortalık toz duman. Ekonomi can çekişiyor.
Çiftçi, işçi, memur, emekli, küçük esnaf sefilleri oynuyor. İşsizler ordusu her gün biraz daha büyüyor.
“Yolsuzluk, yoksulluk ve yasakları” yok edeceğini söyleyerek iktidara gelen AKP, 11 yıldır halkın ensesinde boza pişiriyor.
Daha çok demokrasi adı altında, daha çok diktatörlük getirdiler. Yalan ve talan imparatorluğu kuruldu. En önemlisi de adaletin adı adaletsizlik oldu.
Güllük, gülistanlık gösterilse de, ülke uçurumun eşiğinde.
***
AKP’nin geneldeki başarısızlığı yerelde de hissediliyor.
Mustafakemalpaşa Belediye’sinde 5 yıldır ciddi bir yatırım yapılmadı. Seçmene verilen sözlerin yerine getirilememiş ve bireyci politikaların öne çıkarılmış olması büyük sıkıntı yaratıyor.
Üstelik AKP’li Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, yolsuzluk iddiaları nedeniyle görevini kötüye kullanmaktan yargılanmayı bekliyor.
Anlayacağınız şaibeli bir isim. Sadi Kurtulan’a kırgın ve kızgın olan AKP’lilerin sayısı giderek artıyor. Oluşturdukları “Dip dalga” başka ufuklara yelken açmış durumda.
Yeniden aday olan Sadi Kurtulan, umutları söndürüyor.
***
MHP’nin “İthal aday” getirmesi tepki çekti. Süreyya Balkış’ın tanınmaması ve seçmenle iletişim kurmakta zorlanması, partinin tabanında rahatsızlık yaratıyor. Bazı yöneticilerin yerli adaylara ilgi göstermemesi MHP’yi karıştırdı. Kendi içinde kırılmalar yaşayan MHP’deki sıkıntılar süreceğe benziyor.
Görünen o ki, MHP’nin işi çok zor.
***
CHP Adayı Mehmet Küçükaşık soru işaretleriyle dolu. 2009’da partisi tarafından ısrarla “Aday ol” teklifine sırtını çeviren Küçükaşık şimdi, neden ve nasıl ortaya çıktı?
Yönetimi 10 yıldır yan gelip yatmış, Belediye Meclisine bir tek temsilci bile gönderememiş CHP’ye ne kazandırabileceği tartışılıyor.
Mehmet Küçükaşık’ın, adaylık sürecindeki işkenceye dönüşen ayak oyunları etik olmadı. Rakibinin üstüne basan ve her koşulda koltuğa atlama hastalığına yakalanan bir görüntü sergileyen Küçükaşık, emeğe nasıl saygı duyacak, insana nasıl değer verecek? CHP Adayı güvensizlik sorularını beraberinde getiriyor. Potansiyeli yüksek, dürüst, çalışkan ve saygın isimleri listesinde görmek istememesine ne demeli? Sadi Kurtulan ile aynı kaderi paylaşan şaibeli isimlerin akıl hocalığında yön bulmaya çalışması çok düşündürücüdür.
CHP’nin kalesi diye bilinen Taşpınar’da, daha şimdiden “İstenmeyen adam” ilan edilen Küçükaşık, kime belediye başkanı olacak belli değil.
Şansını zorlaması ve partisinin oyunu arttırması, sandıktan çıkınla daha iyi anlaşılacak.
***
İddialı olduğunu ve seçimleri kazanacağını söyleyen dört parti arasında en sempatik olanı DP görünüyor.
Neden mi?
Önemli özellikleri; itici değiller, kimseyi ötekileştirmiyor. En önemlisi de, Meclise şaibeli isim taşımayacaklarını söylüyor olmaları.
İzzet Dede ve Erhan Onar ikilisi bu konuda çok kararlı ve “Fark yaratıyor” görüntüsü içinde.
İzzet Dede, mütevaziliği ile bilinen deneyimli bir isim. Çeltikçi Belediye Başkanlığı’ndaki başarılı çalışmaları ortada. Uzun yıllar başkanlık yapan Dede isminin, küçücük bir şaibeye karışmamış olması, seçmenin sıcak bakmasını sağlayan avantaj yaratıyor.
İzzet Dede için, babacanlığı ve dürüstlüğü ile şu anda bir adım önde deyebiliriz.
Belediye Başkanı Sadi Kurtulan’a kök söktüren, Meclis’in “Cesur yüreği” Erhan Onar ise enerjisiyle İzzet Dede’ye katma değer kazandırıyor.
Sivil toplum kuruluşlarının aranılan ismi Onar, çalışkanlığı ve dürüstlüğü ile tanınıyor. Özellikle Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yürütürken, kirletici sanayinin devlerine karşı dik duruşuyla yıldızı parladı. İktidar gücünü arkasına alan Marziç’in tehditlerine boyun eğmemesi, havalarda uçuşan milyon dolarları elinin tersiyle itmesi, Erhan Onar’ın saygınlık kazanmasını sağladı. Marzinç’in Karabük’te patlaması ise Onar’n haklılığını ortaya çıkarırken, kendisine “Mustafakemalpaşa’yı kurtaran adam” yakıştırması yapıldı.
Belediye Meclis Üyeliğini kusursuza yakın performansla yürüten Erhan Onar, İzzet Dede’nin itici gücü olacak gibi.
Belediyeciliğin fotoğrafı gözler önünde.
Merkez sağın oy deposu Mustafakemalpaşa’da İzzet Dede ile atağa kalkan DP’nin ipi göğüslemesi sürpriz sayılmamalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.