Damla sulama sistemi ile 3 kat fazla ürün

Damla sulama sistemi ile 3 kat fazla ürün
*Uluabat Gölü’nün ve buradaki doğal varlıkların korunması amacıyla Bursa Doğader ile U.Ü. Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü’nün ortaklaşa yürüttüğü AB destekli “Sulamada Su Tasarrufu ve Meraların Çevreci Kullanımı” projesinin başarılı sonuca ulaşması çevrecileri sevindirdi.
Proje çerçevesinde gerçekleştirilen “mısır tarlasında damla sulama uygulaması”nın sonuçları çevrecilere tanıtıldı. Verimli mısır üretimine şahitlik eden tarım uzmanları, Uluabat Gölü çevresinde pompaj sulamasının terk edilerek, bir an evvel kapalı sulama sistemine geçilmesi gerektiği görüşünde birleşti.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. İsmet Arıcı, AB destekli “Meraların Çevreci Kullanımı ve Su Tasarrufu” projesi kapsamında mısır ekilen arazide sadece beş kez sulama yapıldığını ve toplam otuz dakika emek verildiğini açıkladı. Damla sulama yöntemiyle yapılan sulamanın çok tasarruflu olduğuna, su ve işçiliğin dışında gübre ve ilaç kullanımının da azaldığına ve ürünlerde verim artışı sağlandığına dikkati çeken Arıcı, bu yöntemin Uluabat Gölü çevresinde yaygınlaştırılması gerektiğini savundu.
“Karacabey Ovası’nda modern tarım için olağanüstü çaba harcanırken, göl çevresinin mahrumiyet bölgesi gibi kalması asla doğru değildir.” diyen bilim adamı, yetkililerin ve üreticilerin bu konuda el ele vererek, göl çevresinde hızla damla sulama sistemine geçilmesini tavsiye etti. Prof. Dr. Arıcı, eski yöntemle yapılan sulamada dekar başına 500 kilo civarında mısır elde edilirken, damla sulama ile 1500 kilo civarında mahsul alındığını bildirdi.
Mısır tarlası önünde düzenlenen toplantıda konuşan Bursa İl Tarım Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Koçkaya da, damla sulama yönteminin AB destekli projede olduğu gibi üretici lehine büyük faydalar sağladığını, tarımda verim ve tasarruflu su kullanımı konusunda rakipsiz bir sistem olduğunu vurguladı.
Dsİ 1. Bölge Müdür Yardımcısı İsmail Yılmaz da, “Bursa bölgesindeki en kötü imkanlarla hizmet veren sulama sistemi ne yazık ki Uluabat Gölü çevresindedir. Verimli ve tasarruflu çözüm için basınçlı sulama sistemine geçilmesi kaçınılmazdır. Uluabat Gölü Sulama Birliği’nde (UGSB) yüzde 40 kapasiteyle sulama yapılabilmekte, pahalı elektrik enerjisiyle arazilere pompalanan suyla yapılan tarımın maliyeti de çok yüksek olmaktadır. Buradaki çiftçilerimiz bıçak sırtında yaşama mücadelesi vermektedirler. Zaman kaybetmeden kapalı sulama sistemine geçilmesi gerekmektedir.”
Daha sonra AB destekli damla sulama yöntemiyle mısır ekimi yapılan tarla gezildi ve sulama araçları incelendi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.