Damla sulama kazandırıyor

“Damla sulama” kazandırıyor
* Yaşanan su sıkıntısını aşmada, tarım arazilerinde kullanılacak damla sulama tekniğinin, yüzde 50 su tasarrufu, verimde ise 2 kat artış sağladığı bildirildi.
Karacabey İlçe Tarım Müdürü Erdoğan Ceylan, son günlerde su kaynaklarında yaşanan sıkıntının başta çiftçiler olmak üzere, herkese büyük sorumluluklar yüklediğini söyledi. Yanlış kullanım nedeniyle özellikle tarım arazilerinin sulanması sırasında büyük su kayıpları yaşandığına dikkat çeken Ceylan, “Salma ve yağmurlama sisteminde suyun büyük bölümü buharlaşarak yok oluyor”dedi.
Ceylan, damla sulama tekniği ile mevcut kısıtlı kaynakların en verimli ve doğru şekilde kullanılacağını belirterek, şunları kaydetti: “Damla sulamada su toprağın kök bölgesine uzun sürede verildiği için, üstteki verimli tabakada su toplanma soğanı oluşur.
 Buradan bitkinin her zaman su alması kolay olduğu gibi, suyun yüzey akışa geçen ve buharlaşan kısmı da çok daha az olur. Damla sulamanın ilk yatırım masrafı fazla olmasına rağmen, uzun ömrü, su tasarrufu sağlaması ve bitkinin suyu alımı kolaylaştırması yönünden diğer yöntemlere göre daha avantajlıdır. Saatte 4 litre suyun verildiği sistemle, yüzde 50 su tasarrufu sağlanırken, verimde ise 2 kata varan artış elde edilir.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.