“Çorapçılar” teknolojiye yenik düştü

Karacabey’de erkeklerin çorap örmesiyle ünlenen, bu yüzden “Çorapçılar Köyü” olarak anılan ve girişindeki tabela da bile bu adın kullanıldığı Yenikaraağaç Köyü’nde çorapçılık yok olmaya yüz tuttu.
Çorapçılığın uzun yıllardır 7’den 70’e herkesin geçim kaynağı olduğu köyde, önceleri erkeklerin tamamının çorap ördüğü kahvehanelerde bile artık bu işi yapanların sayısı 1-2’yi geçmiyor.
Türkiye ile Yunanistan arasında yapılan “ nüfus değişimi” sonucu, 1923 yılında Selanik ve Drama’dan gelen büyüklerinden öğrendikleri mesleği 80 yılı aşkın süredir devam ettiren köylüler, el örgüsü çorapların teknolojiye yenik düştüğünü söyledi.
Köyde birkaç yıl öncesine kadar kadınlı erkekli herkesin çorap ördüğünü, hatta erkeklerin kahvehanelerde bile bu işi yaptıklarını anlatan köy halkı, “Köyümüzde 7’den 70’e herkes çorap örmeyi bilir, bu bizim mesleğimiz, geçim kaynağımız ama son yıllarda çoğumuz bu işi yapmaktan vazgeçtik, çiftçiliğe yöneldik. Çünkü önceleri İstanbul’dan gelen tüccara, ördüğümüz çorapları toptan verir, parasını peşin alırdık. Hatta çoraplarımız ihraç bile edilirdi. Hazır çorap kullanımı yaygınlaşıp, ördüğümüz çoraplara ilgi azalınca köyümüze tüccar uğramaz oldu. Uğrayan 1-2 tüccarda değerinin altında para teklif ediyor. Böyle olunca çorapçılığı ilk bırakan erkekler oldu. Daha önce kahvehanelerde çorap örmeyen erkek yoktu, şimdi çorap ören kalmadı” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.