Çıraklık kayıtları uzatıldı!

Karacabey Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Sezgin Ak, çalışma takviminde 24 Eylül 2012’de biten çırak öğrenci kayıtlarının 23 Ekim 2012 tarihine kadar uzatıldığını duyurdu.

Konuyla ilgili bilgi veren Ak, “En az İlköğretim okulu mezunu olup 3308 sayılı Kanun kapsamındaki bir işyerinde fiilen çalışan 14 yaşını doldurmuş,19 yaşından gün almamış bünyesi ve sağlık durumu çalıştığı işe uygun kişiler Mesleki Eğitim merkezi’ne başvurarak kayıtlarını yaptırmaları gerekmektedir. 19 yaşını geçmiş ancak,daha önce çıraklık eğitiminden geçmemiş kişiler de Çıraklık eğitimine kayıt yaptırabilirler.

3308 Sayılı Kanun’un 13. Maddesine göre ;kanun kapsamındaki meslek alanlarında faaliyette bulunan işyerleri ondokuz yaşından gün almamış kişileri çıraklık sözleşmesi yapmadan yanlarında çalıştıramazlar.

5362 Sayılı Esnaf ve Sanatkarlar meslek Kuruluşları Kanunu’nun 68. maddesinde kanun kapsamına alınan il ve mesleklerde faaliyette bulunacak esnaf ve sanatkarlardan sicile kayıt sırasında meslek dalı ile ilgili ‘Ustalık’ belgesi istenir. Ayrıca kanun gereği ustalık belgesi olmayanlar bağımsız işyeri açamazlar (3308/30.md)” dedi.

Çırakların kayıtlarını yaptırıp sözleşmeli çırak olarak çalışmalarının sağlanması hem çırağın kendisine, ailesine hem de işyeri sahibine büyük avantajlar sağladığına dikkat çeken Müdür Ak, “Sözleşmeli olarak okula kayıtlı çıraklarımız her şeyden önce ‘Sosyal Güvence’ altına alınırlar. Yani çıraklarımıza kayıtlı olarak çalıştıkları çıraklık süresi boyunca İŞ Kazaları, Meslek Hastalıkları ve Hastalık Sigortası primleri Devlet tarafından ödenmektedir.

İşyerinde çalışan ve eğitime alınan çırakların sigorta primlerinin devlet tarafından ödenmesi işverenlerin maddi yükünü hafiflettiği gibi çırak öğrencilere ödenen ücretler de her türlü vergiden muaf tutulmuş ve işverene gider olarak gösterebilmesi sağlanmıştır.

Ayrıca teorik meslek eğitimi gören çıraklar işyerine daha faydalı olmakta ,yapılan üretimin kalitesinin yükseltilmesine ,verimin artmasına katkı sağlamaktadır.

Çıraklık sisteminin avantajlarından yararlanmak isteyen işverenler yanlarında çalıştırdıkları çırakların kayıtlarını en geç 23 EKİM 2012 tarihine kadar yaptırmaları gerekmektedir. Bu vesileyle çıraklarımıza ve işverenlerimize hayırlı işler ve bol kazançlar diliyorum” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.