Çınarcık Barajı’nda krom atığı

Çınarcık Barajı’nda krom atığı
Mustafakemalpaşa’daki tarım arazilerinin, krom atıkları sonucu oluşan zehirli su tehlikesiyle karşı karşıya olduğu öğrenildi. Üretici çiftçiler, Mustafakemalpaşa ve Orhaneli Ziraat Odalarının birlikte hareket etmelerini istiyor.
Orhaneli’de, krom fabrikasının atıklarıyla dolan Kocasu ve Kusumlar derelerinin tarım alanlarını mahvettiği, kirlenen suların Çınarcık Barajı’na aktığı iddia edildi.
Orhaneli’de faaliyet gösteren bir maden firmasına ait krom fabrikasının atıklarını derelere boşaltması çiftçilerin tepkisine sebep oluyor. Kocasu ve Karabağ Kusumlar derelerindeki krom posalarının metrelerce yüksekliğe ulaştığı, tarlaları yok ettiği belirtildi.
Krom fabrikasının atıklarının DSİ’nin açtığı dereleri doldurduğu ve erozyonu önlemek için kurulmuş bentleri yok ettiği görüldü. Kocasu nehrinin termik santralde kullanıldığı, ayrıca bitmesine az bir zaman kalan Çınarcık Barajı’na akmakta olduğu, bunun yanı sıra Mustafakemalpaşa hudutlarında sulama yapılacak arazilere de döküleceği öğrenildi. Her iki koldan derelere krom atığı bırakan fabrikanın günlük ortalama 2 bin 500 ton krom işlettiği iddia edildi.
Orhaneli Ziraat Odası Başkanı Nafiz Kaya, ‘Madencilik firması tarafından bölgemizde kurulmuş olan tesislerde işlenen krom posaları arıtmaya tabi tutulmadan derelere dökülüyor. Sularımızda balık üremesi kesildi, daha önce balık avlanan ve mesire yeri olarak kullandığımız yerler 1 ila 2 metre boyunda krom posasıyla doldu. Köylümüz tarlalarını sulayamıyor. Tarlalar krom atıklarıyla yok oluyor. Ayrıca yeni kurulmuş diğer fabrikanın atıkları hiçbir arıtma tesisi kurulmadan tapulu ziraat arazilerini yok etmekte. Biz bir an evvel bu çevre katliamının önüne geçmek istiyoruz’ dedi. Öte yandan, maden firması yetkilileri ise ‘Tesislerimizden birisinde arıtma yapılıyor. Yeni tesisimizin arıtması önümüzdeki aylarda hayata geçirilecek. Bölgedeki arazilerin yarısını biz kullanıyoruz. Atıklarımız da buraya akıyor. Başkasının arazisini kirletmemiz söz konusu değil. Önümüzdeki günlerde de ikinci arıtma tesisimiz hayata geçirilecek’ dediler.
Mustafakemalpaşalı üretici çiftçiler ise; İlçe Ziraat Odası yöneticilerinin, Orhaneli Ziraat Odası yöneticileri ile görüşerek, konuya birlikte yaklaşmalarını istediler.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.