Çimento fabrikaları kanseri tetikliyor

Çimento fabrikaları kanseri tetikliyor
*Çimento fabrikalarının çevreye yaydığı zehrin hava ve suya karışmasıyla çeşitli hastalıklarla birlikte, özellikle kansere yol açtığı belirtildi.
Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği Karacabey Temsilcisi İbrahim Bursalı, Ova’nın yakınlarına kurulacak çimento fabrikalarının doğal dengeyi yok edeceğini iddia etti.
GÜMÇED temsilcisi Bursalı, Türkiye genelinde faaliyetlerini sürdüren 41 çimento fabrikası olduğunu ve bulunduğu bölgelerde onarılması güç çevre felaketlerine yol açtığını belirtti. Bursalı, “Ülkemizde bulunan 41 adet çimento fabrikası, ormanların karbondioksit emisyon kapasitesinin %13.5’ini tüketmektedir. Bir çimento fabrikasının çevreye yaydığı karbondioksit gazının zararsız hale gelebilmesi için 300 bin dönüm ormana ihtiyaç var. Ancak bölgede böyle bir orman varlığı yok. Karacabey’de kurulacak çimento fabrikalarının her biri atmosfere yılda 400 ton toz bırakacak.
Bu da hakim rüzgarların etkisiyle ovanın üstüne çökerek, tarımı yapılamaz hale getirecek. Tarım arazilerindeki ve meyve bahçelerindeki ağaçlar toz nedeniyle büyüyemez hale gelecek. Dünyada atmosferi en fazla kirleten endüstrinin çimentoculuk olduğu unutulmamalı” diye konuştu.
Birinci sınıf tarım arazileri üzerine kurulacak çimento fabrikalarının, Karacabey’i yaşanmaz hale getireceğini vurgulayan Bursalı, çevre kirliliğinin etkisi birkaç yılda ortaya çıkmayacağını ancak, uzun vadede insanların Yatağan’daki gibi gaz maskeleriyle dolaşmaya başlayacağını ifade etti. Bursalı, “Çimento fabrikalarının faaliyete geçmesiyle birlikte, ovanın verimliliği hızla düşecektir. Bunun örneği, ülkemizde sıkça görülebilir. Bölge insanı, çimento fabrikalarının yaydığı zehirli atık ve tozlar nedeniyle; solunum yolları, akciğer, karaciğer ve zihinsel hastalıklarla yaşamak zorunda kalacak. Kanser tetiklenecek. Dünyanın gelişmiş ülkeleri, çimento fabrikalarının faaliyetlerini durdurmuşlardır. Gelişmiş ülkelerdeki mevcut çimento fabrikaları da, katı kuralların olduğu ülkeler yerine, yasaları daha esnek olan Türkiye gibi ülkelere kaydırılmaktadır” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.