Çiftçinin emeği para etmiyor

Mustafakemalpaşalı çiftçiler; elde ettiği ürünlerini satarak borçlarını ödemek istemelerine rağmen, bu emekleri para etmiyor.
Tarım ürünlerinden herkes para kazanırken, çiftçi zarar ediyor.
Mustafakemalpaşa’da üretim yapan onlarca çiftçi yetiştirdiği birçok ürünü değerinin altında satarak borçlarını kapatmaya uğraşıyor. Çeşitli bankalardan temin edilen krediler başta olmak üzere; mazotu, gübreyi, tarım ilacını ve tohumu vadeli alan çiftçiler arasında borçlarını ödeyebilmek için traktörünü ya da tarlasını satanlar bile var.
2007 yılının ikinci yarısında 2.200 olan mazot fiyatlarının bu yılın ikinci yarısında 3.200’e, DAP gübresinin ise 35.00 YTL’den, 105.00 YTL’ye kadar yükselmesi çiftçileri mağdur ederken, bayram günü gibi beklenilen ürünlerin satım zamanı ise çiftçiyi neredeyse memnun etmiyor.
Her yıl Doğancı Köyünde kurulan kavun ve karpuz pazarına ürünlerini satmak için gelen yüzü aşkın üretici çoğu zaman mallarını ucuz fiyata satmak zorunda kalıyor.
Ürünün çıkış fiyatı ile son satış noktasındaki değer farkı ise üretici çiftçinin büyük bir mağduriyetle karşı karşıya kaldığını gözler önüne seriyor.
Doğancı köyündeki pazara gelen üreticiler mazot ve gübre fiyatlarında yaşanan artışların, ürünlerin fiyatlarını yükseltmediğini hatta düşürdüğünü söylediler.
Geçtiğimiz yıl 0.40 YKr. olan kavunun bu yıl 0.30’a,karpuzun ise 0.25 YKr.’den 0.20 YKr’ye düştüğünü dile getiren çiftçiler;
“Her yıl maliyetlerimiz artıyor fakat ürün fiyatları ya düşüyor ya da yerinde sayıyor. Borçlarımızı ödeyebilmemiz için ürünlerimizi satmamız şart. Yoksa biz de diğer arkadaşlar gibi tarlamızı satmak zorunda kalacağız.”dediler.
Haziran ayında yaşanan dolu felaketinin ardından büyük zarara uğrayan çiftçiler, kendilerine gerekli yardımda bulunmayan kurum ve kuruluşlara ise sitem ediyor.
KÜRESEL ISINMA DA ÇABASI
Mazot ve gübre fiyatlarında yaşanan olağanüstü artışların yanı sıra küresel ısınmada çiftçinin belini büküyor. Günü birlik yaşanan iklim değişikleri,yağmurun azlığı ve su kaynaklarının kuruması da Mustafakemalpaşalı üreticileri zor durumda bırakıyor.
Damla sulama tekniği ile geçtiğimiz yıllarda 18 kg.’ya varan karpuzlar üreten Karaoğlan Köyünden Nazmi Ardıç, bu yıl da aynı tekniği kullanmasına rağmen elde ettiği karpuzların 8-10 kiloyu geçmediğini söyledi.Tarım arazilerindeki karpuz,kavun,domates gibi ürünlerin sıcaklık değişimlerinden olumsuz etkilendiğini söyleyen Nazmi Ardıç;” Daha önceki yıllarda ürünlerimizin %70’ini piyasa verirken,bu oran bu yıl %40’lara kadar düştü.Domates ve şeftali gibi ürünlerin %50’sinden fazlasını salça yada aroma fabrikalarına satıyoruz. Suluk olarak ayrılan şeftaliler geçen yıl 0.75Ykr’ye alınırken, bu yıl 0.25Ykr’ye alınıyor”dedi. Ardıç, ürünlerin kendi borçlarını çıkaramadığını sözlerine ekledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.