Çiftçilerin “Toplulaştırma” isyanı

7 Kasım 2012 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre; Karacabey'e bağlı Yolağzı, Gönü, Hürriyet, Taşpınar, Muratlı, Canbaz, Seyran, İnkaya, Subaşı, Karakoca ve Harmanlı köyleriyle birlikte Sırabademler ve Canbalı Mahalleleri ile Mustafakemalpaşa'ya bağlı Çeltikçi, Adaköy, Durumtay, Yumurcaklı, Koşuboğazı, Taşköprü köylerinin uygulama alanı olarak ilan edilmesi eleştirileri de beraberinde getirdi. Söz konusu köylerin otobanın kuzey güzergahı ile neredeyse birebir örtüşmesi ise ilginç bulundu.
Konuyla ilgili tepkilerini dile getiren köylüler, toplulaştırma nedeniyle haksızlığa uğradıklarını dile getirdi. Toprak bedellerinin ödenmesini isteyen çiftçiler, haklarını sonuna kadar arayacaklarını ve yürütmeyi durdurma kararı için İdari Mahkemesine dava açacaklarını belirtti.
Karacabey Ovası'nda yıllar önce toplulaştırma yapıldığını ancak böyle sıkıntı yaşanmadığını ifade eden köylüler, “Ortada büyük bir haksızlık olduğunu düşünüyoruz. Bu şekilde devletimizin bizleri düşünmemesi çok üzücü. Neye göre böyle bir uygulama içine giriliyor anlamış değiliz. Devlet, Orhangazi, Gemlik ve Mudanya'da yüksek bedeller ödeyerek bu bölgedeki çiftçileri mağdur etmedi. Buralarda toplulaştırmaya gitmedi. Merak ettiğimiz neden dağlık, taşlık, bayırlık mevkilerde bu uygulama yapılıyor. Toplulaştırma uygulaması düz ovada olmaz mı? Bayırda toplulaştırma mı olurmuş? Otoyol'dan vazgeçtik. Devlet toprağımızdan alıyor ancak bedelini vermiyor. Bu nasıl bir uygulamadır? Böyle bir uygulama gerçekleşirse hakkımızı helal etmeyiz” şeklinde tepki gösterdi.
Kendilerinin kurban seçildiklerini belirten 11 köy ve 2 mahalle halkı, “Kimse bize sahip çıkmıyor. Siyasetçilerimiz uyuyor mu?” diye yakındı.
Yürütmeyi durdurma hazırlığı yapan vatandaşların, 07 Ocak 2013 gününe kadar İdare Mahkemesine başvurmaları gerekiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.