Çiftçiler sorunlarını siyasi zemine taşıdı

Çiftçiler sorunlarını siyasi zemine taşıdı
*Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu üyeleri ve Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube yöneticileri, çiftçinin sorunlarını siyasi zemine taşıdı. AKP ve CHP il başkanlarını ziyaret eden heyet, sorunlara çözüm bulunmasını istedi. Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı İlhan Demiröz, Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Niyazi Özbil ile ilçe ziraat odaları başkanları CHP İl Başkanı Gürhan Akdoğan’ı ziyaret etti. Tarım sektörünün sorunlarının bir çığ gibi büyüdüğüne dikkat çeken Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Niyazi Özbil, “Gübre ve mazota yapılan yüksek zamlar, tarım girdi maliyetlerinin artışı ile krediye yönelen çiftçinin durumu çok kötü bir hal aldı. Ziraat Bankası’nın da çiftçiyi sübvanse etmesini bekliyoruz. Çiftçinin traktörüne ve mazotuna uygulanan ÖTV’nin kaldırılıp, yapılan adaletsizliğin önlenmesini istiyoruz” dedi. Meslek odalarının üyelerinin haklarını koruma yetkisini Anayasa’dan aldığını hatırlatan Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı İlhan Demiröz ise, meslektaşlarının iş bulma ve ücretlerinde ciddi sorunlar yaşadığına dikkat çekti. Bursa’nın verimlilik ve sulama açısından şanslı bir il olduğuna değinen Demiröz, “Bursa şanslı olmasına rağmen bu kadar şikayet varsa, Anadolu’da yaşanan yangını daha kolay fark edebiliriz. Topraklarımız kireç ve taş ocaklarıyla elden çıkmaktadır. Bursa ovası giderek azalmaktadır” diye konuştu.
Bursa ovasının yüzde 50’sinin sulanabildiğini ifade eden Demiröz, tarımda kapalı sulamaya geçilmesi ve bunun için senelik 10 milyon dolarlık yatırım yapılması gerektiğini belirtti
Bursa ve Türkiye’nin tarım topraklarının korunması adına meslek örgütleri ve ziraat odaları ile yıllardır birlikte kavga ettiklerini dile getiren CHP İl Başkanı Gürhan Akdoğan ise, “Bu konuda sizinle birlikteyiz. AB yasalarının Türk tarımını yok etmek için çıkarıldığını biliyoruz. Türkiye’yi ithal tarım cenneti haline dönüştürmek istiyorlar. Bursa bir tarım kentidir. Aynı zamanda tarih, turizm ve sanayi kentidir. Bunlardan hiçbirini diğerine ezdiremeyiz. Sanayiyi geliştirelim diye tarımı yok edemeyiz” diye konuştu.
Tarım temsilcileri AKP İl Başkanı Sedat Yalçın’la da bir araya geldi. AKP olarak sivil toplum kuruşlarına büyük önem verdiklerin ifade eden AK Parti Bursa İL Başkanı Sedat Yalçın, “ Öncelikle tarıma büyük önem veriyoruz. Sivil toplum örgütlerinin beklentileri ile ilgi çalışmalarımız var. Eksiklik ver varsa bunları tamamlamak istiyoruz. Tarım teknik bir konudur. Tarımın hayata geçirilecek uygulamalara ihtiyacı vardır. Türkiye’de 140 tür ürün üretilmekte artık Türkiye’nin belli ürünlerde uzmanlaşmalı. Ürünler en iyi yetiştirilecek yerlerde üretilmeli. Tarımın zemini sağlıklı oluşturulmalı. Hükümetin tarım politikaları ile dünyaya hızla adapte oluyoruz. ÖTV meselesinde çözüme kovuşturacağına inanıyorum. Tarım topraklarında tekstil ve boyana kurulmuş bu çok ayıp. Boyahanelerle tarım toprakları zehirleniyor” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.