Çiftçi hacizle karşı karşıya

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Nuri Karaca, çiftçinin başta domates olmak üzere tüm tarımsal faaliyetlerde büyük zarara uğradığını ve üreticinin üç ay sonra hacizlerle karşılaşabileceğini ileri sürdü.
Üreticinin 2007 yılını kuraklık nedeniyle büyük rekolte kaybıyla geçirdiğini belirten Karaca, bu yıl ürün bolluğu yaşanırken beklenen fiyatı alamamanın sıkıntısıyla karşılaştıklarını kaydetti. Narenciye dışındaki tüm ürünlerin yetiştirildiği Karacabey Ovası’nda sadece bezelye fiyatının yüz güldürdüğünü ifade eden Karaca, çiftçinin bu sezon en büyük zararı salçalık domateste gördüğünü bildirdi.
Domates açıkta 85 kuruş
Nuri Karaca, “Salçalık domates hasadının yüzde 60`ını tamamladık. Fab-rikalarla domatesin kilosunu 120-130 ku-ruştan satma konusunda anlaştık.Ancak daha sonra girdi maliyeti zamları bizi sıkıntıya soktu. Açık piyasada domatesin kilosu 80- 85 kuruştan satılıyor. Üreticinin dekar başına 500 YTL zararı var” dedi.
Karpuz tarlada kaldı
Fabrikaların da salçalık domates alımında büyük fireler verdiğini kaydeden Karaca, “Çiftçi toplama parasını bile çıkaramadığı için kavun ve karpuzu tarlada bıraktı. Domateste de durum belli. Çiftçiler, 4-5 bankadan tarım kredisi kullandı. Pankobirlik ve Tarım kredi borçları da bulunan üreticiye Kasım ve Aralık aylarında haciz uygulamaları başlar.” diye konuştu.
Girdi maliyetleri arttı:
Karacabey`de ekim ayının 15`inden itibaren hasadına başlanacak olan mısır üretimine de değinen Karaca, geçen yıl kilosunu 42 ile 47 kuruştan sattıkları mısırın bu yıl Adana`da 40 kuruştan işlem görmeye başladığını ifade etti. Geçen yıldan bu yana üretimdeki girdi maliyetlerinin yüzde 40 civarında arttığını anlatan Karaca, şöyle devam etti: “Mısır bu yıldan itibaren biyoetanol üretiminde kullanılacak. Bu nedenle dünyada mısır açıkları olacak. Toprak Mahsülleri Ofisi mısır için 43 kuruş fiyat belirledi. Ama bu yeterli değil. Beklentimiz en az 50-55 kuruş olması.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.