CHP’den mera düzenlemesine sert tepki

CHP İlçe Başkanı Gönül Avil, AKP'nin yanlış politikalarının ülkeyi felakete sürüklediğini söyledi:

Karacabey Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Gönül Avil, meraların kiralama yoluyla imara açılmasına olanak sağlayan düzenlemeye bir kez daha tepki gösterdi.

Köylerdeki meraların yeni sahipleriyle tanışmaya başladığını vurgulayan Avil, hayvan yetiştiricilerinin yem kaynağı olan meraların beton yığınına dönüşeceğini kaydetti.

CHP'nin başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi'nin, 29 Kasım 2012 tarihinde her iki düzenlemeyi de iptal ettiğini hatırlatan Avil, yargı kararlarına karşın rant odaklı politikalarından vazgeçmeyen AKP'nin, doğal varlıkları katledecek uygulamalara çanak tuttuğunu söyledi. 

Gönül Avil, “Düzenleme, mera, yaylak ve kışlakların hayvancılık amacı dışında kiralanıp yapılaşmaya açılması betonlaşmaya yol açacaktır. Hükümet üyelerinin çizdikleri pembe tablolara karşın, Türkiye tarımsal üretim ve ihracatta bırakın 'rekor kırmayı', bugün samanı bile ithal etmek durumunda kalan bir ülkedir. Hal böyleyken, bedava yem kaynağı meraların beton yığınına dönüştürülmek istenmesi açıklanacak gibi değildir.”

Köyde oturma şartı aranmadan ruhsatsız yapı izni geliyor

CHP İlçe Başkanı Gönül Avil, “Aynı yasaya eklenen bir başka maddeyle de, köylerde inşa edilecek yapılar ile ilgili ruhsat aranmaması istisnasının, 'köyde oturma' şartı olmadan yine herkesi kapsaması sağlanmıştır. Bu uygulama tarım arazilerinin hızlı bir şekilde tahribine yol açacaktır. Özellikle kıyı şeridindeki köy yerleşim alanları ve çevreleri, tarım arazilerinin özellikleri dikkate alınmaksızın tümüyle ranta açılacaktır.”

Türkiye'yi felakete sürükleyecek uygulamadan vazgeçilsin

Gönül Avil, “Artan nüfusumuzu beslemek için vazgeçilmez durumdaki tarım arazilerimiz ile hayvancılığın gelişmesi adına yaşamsal önem taşıyan meralarımız amacı dışında kullanılmamalıdır. CHP olarak, AKP hükümetini Türkiye'yi felakete götüren uygulamalardan vazgeçmeye davet ediyoruz. Bu doğrultuda, kültürel ve doğal varlıklarımızı yok edecek düzenlemeler yeniden gözden geçirilmelidir.”

Gönül Avil, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Cumhuriyeti kuran kadrolar halkçı olduğu için deniz kıyılarını, ormanları ve meraları halkın hizmetine sunmuşlardır. AKP ise rantçı olduğu için deniz kıyılarını, ormanları, meraları nasıl servete dönüştürürüz hesabını yapıyor. Bu anlayışa göre Karacabey köylerinin meraları el değiştirmeye başladı. Bu meraları 29 yıllığına özel şahıslara kiralamak için yasa çıkartanların, geçmiş yönetimlere teşekkür borcu vardır. Geçmiş yönetimlerce meralar elden çıkarılsaydı, bu günkü zihniyet satacak ya da uzun vadeli şahıslara kiralayacak yer bulabilir miydi?” 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.