Ceylan; Kurban olarak kesilen büyükbaş hayvanların kaydı düşürülmesi gerekiyo

Ceylan; Kurban olarak kesilen büyükbaş hayvanların kaydı düşürülmesi gerekiyor!
Kurban olarak kesilen büyük-baş hayvanların kaydının, Tarım il ve ilçe müdürlüklerinden dü-şürülmesi gerektiği belir-tildi. Bunun sebebi, devletin kayıtlı her büyükbaş hayvan için destekleme primi ödenmesi gerekçe gösterildi.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü, sığır cinsi hayvanların tanımlanması, hareketleri küpelemek suretiyle kayıt altına aldı. 2002 yılında başlayan bu uygulama devam ediyor.
Bundan amaç, hayvan haraketleri ve hastalıklarının kontrolünü sağlamak, üreticilere hayvancılık desteğinde bulunmak.
Türkiye genelinde Tarım il ve ilçe müdürlüklerinde görevli elemanlar, hayvanların bulunduğu işletmelere yılda iki defa giderek altı aylık sığır cinsi hayvanları kayıt altına alıyor ve küpe takıyor. Bu işlemi, Tarım müdürülükleriyle sözleşme imzalayan serbest veteriner hekimler de yapabiliyor. Bakanlığın amblemini içeren barkodlu küpe, hayvanların her iki kulağına takılıyor ve bilgiler bilgisayarda veri tabanına işleniyor. Bu hayvanlar öldüğünde ya da kurban edildiğinde kayıttan düşülüyor. Bu işlemi hayvan sahipleri, ilgili kurumlara gitmek suretiyle yaptıyor ve küpeleri teslim ediyor.
Hayvan sahiplerini uyaran Karacabey Tarım Müdürü Erdoğan Ceylan, kurban edilen kayıt altındaki büyükbaş hayvanların küpelerinin ilçe müdürlüğüne teslim edilmesini istedi.
Tanımlanan hayvanın kulak küpe numarasının özel olduğunu vurgulayan Ceylan, “Bu küpe hayvanın yaşını, cinsini, ırkını ve hangi işletmeye ait olduğunu gösteren bir belgedir. Hayvan bir mezbahada kesilmişse, oranın veterinerinin onayıyla kaydı silinir. İşletmede öldü ya da kesildiyse, sahibinin bildirimi üzerine kayıttan düşürülür. Kurban olarak kesildiyse kaydı kurbanlık olarak düşürülür. Bunun için de kesen kişilerin, hayvanın mevcut kimlik bilgisini içeren pasaport kağıdını ya da küpesini getirmesi gerekir” dedi.
Erdoğan Ceylan, büyükbaş hayvanlarını kayıt altına aldıran üreticilerin hayvancılık desteklemelerinden yararlandığını sözlerine ekledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.