“Çanakkale, Mustafa Kemal’in Atatürk olduğu yerdir”

Karacabey Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Gönül Avil, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan “Çanakkale ve Şehitler Haftası” hutbesinden Atatürk adının çıkarıldığına vurgu yaparak, “Unutulmasın ki, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kurucusu Atatürk’tür” dedi.
CHP İlçe Başkanı Gönül Avil, Çanakkale Savaşı’nın 100. yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı. Mesajında milli mücadele ve kurtuluş destanına vurgu yapan CHP İlçe Başkanı Gönül Avil, “Çanakkale Savaşı, 1. Dünya Savaşı sırasında 1915-1916 yılları arasında Gelibolu Yarımadası’nda Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında yapılan deniz ve kara savaşlarıdır.
Mustafa Kemal, Çanakkale Savaşları sırasında sadece 34 yaşında genç bir kurmay yarbaydı. Özellikle 25 Nisan 1915’te (19. Tümen Komutanı) ve 10 Ağustos 1915’de (Anafartalar Grup Komutanı) aldığı kararlar ve yaptığı uygulamalar, hem savaşın, hem de ulusun kaderini belirledi. Benzersiz başarının arkasında iki temel etken vardı: Askeri ve araziyi çok iyi tanıması.
Mustafa Kemal, savaşan askerlerin psikolojisini ve emrindeki bütün subayların, kritik anlardaki refleks ve davranışlarını çok iyi biliyor veya tahmin edebiliyordu. Harita okuma ve alan araştırması konularında inanılmaz ayrıntılı düşünüyordu.
Çanakkale Savaşları, Mustafa Kemal adının ilk kez Türk halkı tarafından duyulmasına neden olmuş ve onun askeri vasıflarını sergilemesine katkı sağlamıştır. Mustafa Kemal’e bir nevi liderlik özelliğini, halka kanıtlama olanağı sunmuştur.
Çanakkale Savaşları, 1. Dünya Savaşı’ndan yenik çıkmış bir toplumun ümidini, galibiyete olan inancını yeniden canlandırmıştır. Mustafa Kemal, Milli Mücadele (Kurtuluş Savaşı) başladığı zaman, halkı savaşa davet ettiğinde bu çağrıya ilk uyanlar, onu tanıyan subay ve erler oldu. Çanakkale Savaşları aynı zamanda Kurtuluş Savaşı’nın komuta kademesinin de şekillenmesine olanak sağladı. Çünkü başta Mustafa Kemal olmak üzere İsmet İnönü, Fevzi Çakmak ve Kasım Dirik gibi birçok komutan bizzat Çanakkale’de savaşarak Kurtuluş Savaşı’nda onun komutası altında yer aldılar. Mustafa Kemal Paşa Anadolu’ya çıktığında artık herkes tarafından Anafartalar Kahramanı olarak tanınıyordu. O, Çanakkale’de başarıya ulaşılmasında mihenk taşıydı, dolayısıyla Milli Mücadele’nin başarıya ulaşmasında da aynı rolü üstlenebilirdi.
Sonuçta, yeni kurulacak olan Cumhuriyet, yeni liderini bu savaşta bulmuştur. Mustafa Kemal’in hayatında, Çanakkale Savaşları’nın ne kadar önemli bir yeri varsa, Çanakkale Savaşları’nın başarıya ulaşmasında da Mustafa Kemal’in o kadar önemli bir yeri vardır.
Öte yandan, 2011 yılından itibaren Diyanet İşleri Başkanlığı, ‘Çanakkale ve Şehitler Haftası’ olarak hazırlanan hutbelerde Atatürk’ün adını çekti. Unutulmasın ki, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kurucusu Atatürk’tür. Sevgili Atatürk, sana halkının sevgisi, saygısı yeter. Vatan için Çanakkale’de canını veren aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz” ifadelerine yer verdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.