Bursa’da en çok ölümler kanserden değil! Bakın neden?

Türkiye’de ve Bursa’da ölüm nedenleri araştırıldı. En çok ölümler kanserden değil, dolaşım sistemi hastalıklarından (kalp hastalıkları) olduğu tespit edildi. Ölüm nedenlerinde kanser ikinci sırada kaldı.

Yapılan araştırmaya göre, 2013 yılında ölümlerin yarısından fazlası dolaşım sistemi hastalıkları ve kötü huylu tümörler (kanser) nedeniyle gerçekleşti.

BURSA’DA EN FAZLA ÖLÜM NEDENİ DOLAŞIM SİSTEMİ HASTALIKLAR
Bursa’da son 4 yılın oranlarına bakıldığında en fazla ölüm nedeni sıralamasında ilk sırayı dolaşım sistemi hastalıkları olduğu görülürken ikinci sırayı kötü huylu tümörler (kanser) aldı. Bu iki hastalığın 2013 yılında toplam ölümlerin yüzde 59’unu oluşturdu.
Bursa’da 2013 yılında ölümlerin yüzde 37,9’u dolaşım sistemi hastalıkları, yüzde 21,1 ile kötü huylu tümörler, yüzde 9,7 ile solunum sistemi hastalıkları, yüzde 6,0 ile endokrin, beslenme ve metabolizmayla ilgili hastalıklar, yüzde 4,3 ile sinir sistemi ve duyu organları hastalıkları, yüzde 4,1’i ise dışsal yaralanma nedenleri ve zehirlenmeler olarak görüldü.

BURSA’DA 65 YAŞ ÜSTÜNE DİKKAT!
Dolaşım sistemi hastalıklarının yüzde 31,2’si kalp hastalıklarından kaynaklandığı belirtilirken, yüzde 25,7’si serebro-vasküler hastalıklarından, yüzde 25,7’si diğer kalp hastalığı ve yüzde 11,8’i hipertansif hastalıklardan kaynaklanıyor. Kötü huylu tümörlerin (malign neoplazmlar) yüzde 31,6’sı gırtlak, soluk borusu, bronş, akciğerin kötü huylu tümöründen kaynaklandığı tespit edildi.
Bursa’da ölüm nedenleri yaş grupları itibariyle incelendiğinde, dolaşım sistemi hastalıkları ve kötü huylu tümörlerin en fazla görüldüğü yaş grubunun 65 yaş ve üstü grubunda olduğu tespit edildi.

KAZA VE ZEHİRLENMELER SON SIRADA
Türkiye genelinde ise 2013 yılında ölümlerin yüzde 40,1’i dolaşım sistemi hastalıkları, yüzde 22,5 ile kötü huylu tümörler, yüzde 8,3 ile solunum sistemi hastalıkları, yüzde 5,1 ile endokrin, beslenme ve metabolizmayla ilgili hastalıklar, yüzde 4,8 ile sinir sistemi ve duyu organları hastalıkları, yüzde 3,2’i ise dışsal yaralanma nedenleri ve zehirlenmeler olarak görüldü.

KALPTEN ÖLÜMLERDE BURSA 6. SIRADA, KANSERDE İSE İSTANBUL İLK SIRADA
Türkiye genelinde dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklanan ölümlerin en fazla görüldüğü iller arasında ilk sırayı Burdur alırken, Gümüşhane, Artvin, Trabzon, Bolu ve Bursa yer aldı. Kötü huylu tümörler nedeniyle gerçekleşen ölümlerin en fazla görüldüğü iller arasında ise ilk sırayı İstanbul alırken, Kocaeli, Ankara, Rize ve Edirne takip etti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.