Bursa şeftalisi Avrupa sofralarında

Tadı ve iriliği ile ünlü Bursa şeftalileri, Avrupa’da büyük ilgi görürken, geçtiğimiz ay 1.2 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi.
Bursa’nın yaş sebze ve meyve ihracatında önemli bir yer tutan şeftali ve zeytin, temmuz ayında da yükselişini sürdürdü. Geçen yıla göre ihracatı yüzde 353’lük bir artış sağlayan şeftali, üreticinin yüzünü güldürdü. 2007 yılı temmuz ayında 283 bin dolar olan şeftali ihracatı, bu yılın temmuz ayında 1 milyon 284 bin dolara ulaştı. Yaş meyve sebzede önemli bir paya sahip olan zeytin ihracatı ise yüzde 88’lik bir artışla 2 milyon 132 bin dolara çıktı. Yaş meyve sebze kategorisinde en büyük paya sahip olan kiraz ve vişnede ise geçen yıla göre yüzde 50’lik bir azalışla 6 milyon 399 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Domates ihracatında da geçen yılın temmuz ayına göre yüzde 82’lik bir azalma oldu.
İHRACAT YÜZDE 166 ARTTI
Meyve sebze mamullerinde en büyük ihracat artışı yüzde 166 ile sebze meyve konservelerinde yaşandı. Geçen yılın temmuz ayında 1 milyon 946 bin dolarlık ihracat rakamına ulaşılan sebze meyve konserveleri, bu yılın aynı ayında 5 milyon 185 bin dolarlık ihraç edildi. Temmuz 2007 yılında 951 bin dolarlık ihracatı yapılan meyve sebze sularının ihracatında da yüzde 128’lik bir artış sağlandı. Meyve sebze mamullerinde önemli bir paya sahip olan dondurulmuş sebzelerde herhangi bir artışın olmaması dikkat çekti. Domates konservesi ve hazır yemek ihracatında ise düşüş olduğu bildirildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.