Bursa hafriyat atıklarıyla dolmasın

Bursa hafriyat atıklarıyla dolmasın
*GÜMÇED Genel Başkanı Adnan Önürmen “ İnşaat atıkları yeşil Bursa’yı beton Bursa’ya dönüştürdü” dedi.
*Yeşil Bursa kimliğinin betonlaşmayla yok edildiğini savunan GÜMÇED Genel Başkanı Adnan Önürmen yaşanan inşaat atıklarına karşı Çevre İl Müdürlüğü ve Belediye yetkililerinin önlem alması gerektiğini savundu.
GÜMÇED (Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği) Genel Başkanı Adnan Önürmen, hafriyat toprağı ve inşaat atıklarının gelişi güzel şekilde kaçak olarak kentin bir çok yerinde çevre kirliğine yol açtığını belirtti.    
Bu konuda Çevre İl Müdürlüğü ve Belediye yetkililerinin mutlak çözüm bulması için denetimlerini sıklaştırmaları gerektiğini söyleyen Önermen, Bursa’nın merkez ilçelerinde artan inşaat projelerinin olduğu bölgelerde inşaat atıklarının kötü bir görüntü sergilediğini kaydetti.
Adnan Önermen, söz konusu atıkların belediyelerin belirlediği depolama bölgelerine dökülmesi gerektiğini söyledi. GÜMÇED Genel Merkezine yaşanan atık sorunuyla ilgili ihbar ve şikayet telefonları gelmesi üzerine harekete geçen Adnan Önürmen, Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer gibi büyük ilçelerimizin yanı sıra sanayi bölgelerinde yaptığı denetimlerde hafriyat toprağı, inşaat atıkları, moloz gibi dağınık ve bilinçsiz dökümler olduğunu tespit ettiklerini ifade etti.
Önürmen açıklamasında yapılan tespitlerde inşaat projelerindeki artışlar sebebiyle gözle görülür bir inşaat atığı kirliliği yaşandığını sözlerine ekledi.
Marka Kent imajına yakışmıyor
Bursa’da yerel idareci ve yöneticilerin sürekli olarak ilin marka kent kimliğine kavuştuğu yönünde açıklamalar yapmasına karşın görünenin aksi yönde olduğunu söyleyen Önürmen “ Çevre ve Orman Bakanlığının hazırlamış olduğu Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliğinde amaç, kapsam ve hukuki dayanakların gayet açık olmasına karşın görülüyor ki yeterli denetimler yapılmıyor. Bizler her şey insan için, önce çevre felsefesinden yola çıkılarak uygulanan yönetmeliklerin daha ağırlaştırıcı hükümler içermesini bekliyoruz. Kentimizde sadece inşaat atıkları değil aynı zamanda özellikle sanayi bölgelerinde kimyasal atıkların bilinçsiz bir şekilde döküldüğü yönünde duyumlarımız ve tespitlerimiz olmasına rağmen en ufak bir gelişme yaşanmaması çevre adına bizleri üzüyor. Yaşanan bilinçsiz dökümler sadece çevreye değil, sağlımıza ve ekonomimize de büyük darbeler indirdiğini görmemek için kör olmak gerekiyor” dedi.

Belediyeler gerekli önlemleri almalı
Kaçak ve bilinçsiz hafriyat ve inşaat atıklarının uygun bölgelerde depolanması için başta Büyükşehir belediyesi olmak üzere tüm belediyelerin bu konuda gerekli duyarlılık ve özeni göstermesi gerektiğini sözlerine ekleyen GÜMÇED Genel Başkanı Adnan Önürmen  “ Belediyelerimizin Çevre Koruma ve Zabıta birimleri görülüyor ki sadece izlemekle yetiniyor. Hafriyat ve inşaat atıklarının bilinçsiz bir şekilde sağa sola dökülmesi kentimize yakışmayacak görüntüler sergiliyor” dedi. Devletin bir an önce çevre mahkemelerini kurarak yaşanan çevre katliamlarına karşı en ağır ceza hükümlerini harekete geçirmesinin doğru olacağını savunan Önürmen “Devletimiz yapmazsa gün gelecek halkımız bu çevre düşmanlarına ve onlara göz yumanlara en ağır cezaları verecektir” dedi.  

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.