Bülent Arınç: “Şu anki ihtiyacımız eğitim kurumlarıdır”

Karacabey'de Matlı ailesinin tarafından yaptırılan Ulviye Matlı Fen Lisesi, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç tarafından açıldı. Törende açıklamalarda bulunan Arınç, 24 derslik ve 500 öğrenci kapasiteli lisenin Karacabey'e hayırlı olmasını diledi. Arınç, “Eğitime Yüzde 100 Destek Kampanyası”nda Bursa'nın ilk 3 şehir içinde olduğunu ifade etti. Şu ana kadar 103 okulun Bursa'ya kazandırıldığını belirten Arınç, bu yatırımın bedelinin 325 milyon lira olduğunu açıkladı.

Açılış töreninde konuşan Arınç, “Camiler yapılabilir. Kur'an kursları yapılabilir. Başka hayırlı işler de yapılabilir ama şu andaki ihtiyacımız eğitim kurumlarıdır. Hayırseverlerimiz bu alana daha çok yatırım yapmalıdır. 2013-2014 eğitim yılına yeni başladık. Türkiye'de 16 milyon öğrenci ders başı yaptı. Türkiye genç bir ülke. Onların nitelikli insan olması için nitelikli eğitim alması lazım. 550 bin derslikte eğitim veriliyor. Artık okullarımızda 60-70 kişilik sınıfları bıraktık. Şu anda ideal sayıyı 25-26 diye düşünüyoruz. Üniversiteleri hesaba katarsanız, 20 milyona yakın ihtiyacı bütçelerle karşılamak mümkün değil. Bu yüzden hayırseverlerin desteği önemli” dedi.

Matlı ailesi adına konuşan Bursa Ticaret Borsası (BTO) Başkanı Özer Matlı, “İş adamı olarak her zaman iyi eğitimli insanlarla işlerimizin iyi yere geleceğini gördük. Her şeyin başında iyi eğitimli insan gelir. Bizler de her zaman toplumla birlikte yaşamayı öğrendiğimiz için bugüne kadar yaptıklarımızla bu çizginin dışına çıkmamak için çalıştık. Yeni eğitim kurumunun Karacabey'e hayırlı olmasını diliyorum. Bizler topluma karşı borcumuzu ödemeye çalışıyoruz” dedi.

Bursa Valisi Münir Karaloğlu ise, Matlı ailesine böyle bir eğitim kurumunu ilçeye kazandırdığı için teşekkür etti.

Konuşmaların ardından eğitim kurumunun açılışı yapıldı. Programa; Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, AK Parti Bursa milletvekilleri, AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın ve çok sayıda vatandaş katıldı.

“Sadece Avrupa pazarına bağlı değiliz”

Arınç, daha sonra NSK otomotiv firmasının yeni fabrikasını hizmete açtı. Burada açıklamalarda bulunan Arınç, “Yatırımcı bir yere yatırım yaparken mutlaka hesabını yapar, ama geleceğini görmesi lazım. Rahmetli Sabancı, 'Pencereyi açıyorum, önümü göremiyorum' demişti. Son yıllarda istikrar var. Penceresini açan, daha uzun yılları görebiliyor. 2013'ün ilk 7 ayında Bursa ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 13,4 arttı. Son yıllarda iş adamlarımızın ihracat yapma noktasında cesaretli ve bilgili olduğunu görüyorum. Türkiye ihracat pazarını ve portföyünü o kadar genişletti ki, biz sadece bir kıtaya ve 3-5 ülkeye bağlı değiliz. Avrupa 2008'den beri kriz içinde. ABD'de başlayan kriz, Avrupa'yı, hatta Uzak Doğu'yu etkiledi. Avrupa'da daralma oldu. Bu daralmadan dolayı bizim ihracatımızda kısmen eksilme oldu ama ihracatımız sürekli artıyor. Tek Avrupa pazarına bağlı değiliz, Afrika pazarımız var bizim. İmdada o yetişti. Amerika pazarı yeni bir alan. Orta Doğu yeni bir alan. Biz 5 kıtaya ihracat yapmayı başardığımız için 2003'ün 22 milyar doları, şimdi 155 milyar dolara ulaştı” dedi.

“Batı daralıyor, Türkiye büyüyor”

Her ülkeyle yapılan ticaretin bir önceki yıla göre arttığını kaydeden Arınç, “Afrika'da 2012 yılı başına kadar büyük elçilik sayımız sadece 12 iken, şimdi 31'i buldu. Bunlarda ticaret müşavirlerimiz var. Bu bakir sahalarla ilişki kurduk. Üretimde artış var, o yüzden Türkiye büyüyor. Üretimde kapasiteyi son noktasına kadar kullanıyoruz. Türkiye'de son 10 yılda 6,5 milyon istihdam gerçekleştirdi. İşsizlikte en son nokta yüzde 9 civarında. Batı'da böyle değil. Hala krizi üzerlerinden atamadılar. Batı daralıyor, Türkiye büyümeye devam ediyor” ifadelerini kullandı.

“Terör biterse doğu cazibe merkezi olacak”

Ekonomi yönetimi konusunda hükümetin başarılı olduğuna dikkat çeken Arınç, şunları söyledi:

“Çukura düşmemek için çalışıyor, güzel kararlar alıyor, sanayicimizin önünü açıyoruz. Devletimizi severiz, onunla iftihar ederiz ama ekonomide devletçiliği kabul etmeyiz. Ekonomi insanların işidir. Yurttaşlarımız ekonomik faaliyetlerini yapacak. Biz onların önünü açacağız. Eskiden bu ülkede süt fabrikası devletindi. Geçti o günler. O günlerin özlemi içinde olanlar var mı bilmiyorum ama bu insanlar artık bunu kabul etmiyor. Siz yapacaksınız. Yatırımcı ve sanayici yeni alanlar bulacak. Bu alanlarda yeni istihdamlar meydana getirecek. Bu yüzden teşvikler veriyoruz. Terör sorunu çözülürse bugüne kadar sanayi ve yatırımdan nasibini alamayan, terör sebebiyle uzak kalan bölgelerin yeni cazibe merkezi olacağını umuyorum.”

Vali Münir Karaloğlu da Türkiye'de üretilen her iki otomobilden birinin Bursa'da üretildiğini hatırlattı. Artık yerli otomobil, yerli uçak, yerli tank üretimleri hedefleri ortaya konulduğunu dile getiren Karaloğlu, Bursa'nın bu hedefler konusunda yapacağı çok şey olduğunu vurguladı.

Kazangil: Türkiye'de birinci, Dünyada 6. imalatçıyız

NSK Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Kazangil ise şunları dile getirdi: “Traktör, ticari vasıta, iş makinesi gruplarına yönelik direksiyon ve süspansiyon parçaları üreten NSK Group, 5 kıtada 75 ülkeye ihracat yapıyor. 1950 yılında, bugün aramızda bulunan babamız Nurettin Kazangil tarafından kurulan işletmemiz, tam 63 yıldır ülkemiz ekonomisine katkı sağlamaktadır. Babamızın Karacabey'de küçük bir atölyede başlattığı bu işletme gelişen, büyüyen Türkiye ile birlikte büyümüş, bu günlere gelmiştir. 2'si fabrikası olmak üzere 4 şirketten oluşan NSK Group, traktör grubunda hem Türkiye'de hem de dünyada pazar lideri, ağır vasıta grubunda ise Türkiye'de ikinci dünyada da ilk 6 imalatçı arasındadır. Sektörümüzün ortalamasının çok üzerinde hızlı bir büyüme gerçekleştirmekteyiz. New Holland, John Deere, Massey Ferguson, JCB, Hidromek, Hema ve Karsan gibi dünya devlerine yönelik üretim yapıyoruz. Bu üretimimizin yüzde 85'ini ihraç eder duruma geldik”

Konuşmaların ardından Arınç ve protokol mensupları fabrikanın kurdelesini kesti.

Açılışların ardından Ticaret Borsası'nı ziyaret eden Arınç, daha sonra inşaatı devam eden 150 yataklı Devlet Hastanesini gezdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.