Bugün “Dünya Hepatit Günü”

Tüm dünya genelinde 28 Temmuz’un Hepatit Birliği tarafından “Dünya Hepatit Günü” olarak ilan edilmesiyle ilgili önemli açıklamalar yapan Mustafakemalpaşa Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ali Asan, vatandaşları uyardı.

          Bulaşıcı sarılık hastalıklarının halen önemini koruduğuna değinen Asan, “B tipi sarılık hastalık mikrobuyla karşılaşan kişilerin bazısı kendiliğinden iyileşir ve bağışıklık kazanır ama bir kısmında da hastalık mikrobu vücuttan atılamaz ve taşıyıcılık denen durum oluşur. Taşıyıcı olan kişilerin de bir kısmında zaman içinde müzmin karaciğer hastalığı, siroz ve karaciğer kanseri gelişme riski fazladır” dedi.

          Hem Hepatit B (B tipi sarılık) hem de Hepatit C (C tipi sarılık) hastalıklarının bulaşma yollarını sıralayan Dr. Asan; “Bu hastalıklar kan ve diğer vücut sıvılarıyla bulaşma, deri bütünlüğünün bozulduğu durumlarda (kesik-açık yara vb) mikrobun bulaşması, cinsel ilişki ve Hepatit taşıyıcı gebeden bebeğine bulaşma şeklinde gerçekleşir” bilgisini verdi.

          Uzman Dr. Ali Asan, B ve C tipi sarılık mikroplarından korunmak için dikkat edilmesi gereken kuralları şu şekilde anlattı; “Tıraş bıçağı, diş fırçası, küpe, tırnak makası gibi kişisel malzemeleri diğer insanlarla paylaşmaktan kaçınınız. Dövme veya piercing yaptırırken temiz iğneler kullanıldığından emin olunuz. Berbere gittiğinizde temiz traş bıçağı ve ustura kullanıldığından emin olunuz. Cinsel ilişki sırasında, özellikle çok eşli durumlarda, mutlaka prezervatif kullanınız. Yasadışı ilaç ve uyuşturucu kullanmayınız, iğne ve şırınga kullanımında dikkatli olunuz.  Eğer sağlık görevlisiyseniz, iğne kullanımını güvenli yöntemlerle gerçekleştiriniz. Gebe iseniz mutlaka B tipi sarılık mikrobu olup olmadığına ilişkin test yaptırınız. Ailenizde (özellikle anne baba kardeş eş gibi yakın akrabalarınızda) sarılık hastası, siroz veya kanser hastası varsa mutlaka test yaptırınız.”

            Hepatit B aşısının B tipi sarılık hastalığını önlemenin en iyi yolu olduğuna dikkat çeken Asan, “B tipi sarılık mikrobu ile karşılaşmadan önce toplam üç doz aşı yaptırırsanız hayat boyu B tipi sarılık olmama şansına kavuşursunuz. Ama mikrobu önceden alıp taşıyıcı kaldıysanız aşı sizi hastalanmaktan korumayacaktır. Bir kişide B tipi veya C tipi sarılık hastalığı olup olmadığını anlamanın tek yolu kan tetkiki yapılmasıdır.

Ülkemizde 1998 yılından beri her yeni doğan bebek ücretsiz olarak sağlık ocaklarında ve doğum yapılan hastanelerde B tipi sarılık için aşılanmaktadır. Ayrıca risk grubu denilen taşıyıcı kişilerin yakın aile bireylerinin aşıları da Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz olarak yapılmaktadır. C tipi sarılıktan korunmak için henüz bir aşı yoktur.

B veya C tipi sarılık durumunu öğrenmek isteyen kişiler hastanemize başvurarak testlerini yaptırabilirler.

Sarılık hastası olmamak için; Test yaptırın, korunun, tedavi olun ve aşılanın” şeklinde sözlerini noktaladı.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.