Buğdaylardaki Hastalık

Buğdaylardaki Hastalık
Karacabey’de bu yıl alışılmadık bir kış geçirdik. Alışılmadık şartlar bilinmeyen sorunlar doğurur. Buğday-larda da daha önceleri bölgemiz için tehdit oluşturmayan hastalıklar görülürdü.
Büyük arazilere ekilmediği sürece buğday tarlalarını gübreleme, ilaçlama ve biçmeye gitme dışında pek kontrol etmeyiz. Çünkü buğday çok beklenti ya da kar sağlamayan bir alternatiftir bizim için.
            Bir arkadaşım buğdaylarda hastalık var. Bir bakıver diye, telefon edince; iş çıkışı notlarımı yanıma alıp tarlaları dolaştım.
İlk gördüğüm buğdaylarda ‘bit’ vardı. Bu kolaydı, bir ilaçlama ile sorun çözülebilirdi. Tabiki bitler, ilaca verdiğiniz para ve ezdiğiniz buğday kadar zarar verir miydi, bu tartışılır.
Asıl sorunu ise bitkileri aralayıp aşağılara bakınca gördüm. Az etkili ( puccinia striiformis) yani buğday sarıpası ve çinko noksanlığı göze çarpsa da, yoğun denecek boyutta (erysiphe graminis) BUĞDAY KÜLLEMESİ gözleniyordu. Ve gezdiğim tüm tarlalarda buğday küllemesine rastladım.
Nerden çıktı şimdi bu hastalık diyebilirsiniz?
Bu mikro organizmalar  doğada zaten hep vardı. Her bölgenin mikro florasını o bölgenin iklim şartları ve ekolojik özellikleri belirler. İklimdeki değişikliklerde bu mikro organizmaların varlıkları üzerinde etkili olurlar.
Biliyorsunuz bu yıl erken bir kış başlangıcı ve kış ortasında yaz sıcakları yaşadık. Belki de yaz ortasına kadar da kış yaşayacağız. Bütün bu farklılıklarda görmediğimiz hastalık ve zararlıların görülmesine sebep olacaktır.
            Bu BUĞDAY KÜLLEMESİ konusunda ne yapacağız derseniz? Piyasada son derece etkili ilaçlar mevcut. Fakat 7-15 gün ara ilaçlama yapılması gerektiğini ve bu ilaçlamanın bitkilerin tamamını ıslatmasını hesaba katarsak, ekonomik olduğunu söylemek mümkün değil. Bu arada bitkilere vereceğimiz zararı da cabası.
            Benim naçizane fikrim havalar mevsim normallerine döndüğünde bitkilerin bu hastalığın üstesinden geleceğidir.          

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.