Bor kabusu artezyen kuyusu açtırıyor

Karacabey ve Mustafakemalpaşa ovalarındaki verimli arazilerde yetişen ürünler, Kirmasti Deresi'ndeki yüksek bor oranı nedeniyle kurumaya başladı. Ürünlerinin yanmasını istemeyen çiftçiler, arazilerine artezyen kuyusu açtırıyor.

Çiftçilerin şikayeti üzerine harekete geçen Mustafakemalpaşa Ziraat Odası, sulama suyunda yaptırdığı tahlillerde yüksek oranda bor maddesine rastlandı. Türkiye'nin meyve ve sebze deposu Karacabey ile Mustafakemalpaşa ovalarını sulayan Kirmasti Deresi'nden alınarak analize gönderilen örneklerde, 19.4 ppm değerinde bor çıktı. Sulama suyunda kabul edilebilir bor oranının 3.ppm olması gerektiğine dikkat çekildi. Derenin doğduğu Kütahya'nın Emet ilçesine kadar olan bazı bölümlerinden de numuneler alan Ziraat Odası'nın Bursa İl Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne yaptırdığı tahliller, tehlikenin sınırlarının büyüdüğü ortaya çıkardı.

Analizlerde, Devecikonağı Köyü üzerinden alınan numunede bor oranı 9.18 ppm çıkarken, Ziraat Odası'nın özel bir laboratuara yaptırdığı geniş çaplı analizde ise farkı sonuçlar ortaya çıktı. Bu sonuçlarda Emet Etibor tesisinin altından alınan örnek sonucu 1065 ppm gibi çok yüksek bir oran çıkarken, aynı güzergah üzerinde bulunan Eğrigöz bölgesinde 32.42, Kızıbüyük bölgesinde 25.08, Mustafakemalpaşa Kestelek Köyü Eti Bor tesisinin alt bölgesinden alınan numunede ise 4.62 oranında bor kalıntısı çıktığı öğrenildi.

Kanaletler vasıtasıyla ovaya dağıtımın yapıldığı son nokta olan regülatördeki sonucun 7.12 ppm olduğunu öğrenen çiftçiler, bora karşı hassas olan biber gibi ürünlerini sulamak için arazilerine artezyen kuyusu açtırdı. Konuyu Ankara'ya ileten Mustafakemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Özmen, "Ovada 8 bin çiftçi 165 bin dekar arazide sulu tarım yapıyor. Analiz sonuçlarından tedirginiz. Ankara'ya giderek bölge milletvekillerine durumu ilettik. Şu an itibarıyla yer yer bazı ürünlerde kuruma gözleniyor. Sorunun bir an önce çözülmesi için Eti Bor Genel Müdürlüğü'nün harekete geçmesini bekliyoruz" ifadelerine yer verdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.