Belediye’nin 200 bin lirası çöpe mi gitti?

*Başkan Koç'un “Orhan Güzel yine şiir yazmış” dediği belgeden Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusu yapıldığı çıktı. 

*Bin 34 ton ürünün Meclis kararıyla kilosu 20 kuruşa imha edileceği belirtilmesine karşın ücret alınmadan yapılan işlem nedeniyle Belediye'nin 200 bin TL'den fazla zarara uğratıldığı kaydedildi.

Karacabey AKP Belediye Meclis Üyesi Orhan Güzel, Belediye'nin Eylül ayı oturumunda Başkan Ergün Koç'a verdiği dilekçenin içeriğini kamuoyuyla paylaştı.

Orhan Güzel, Meclis Toplantısı'nda gündem dışı maddelere eklenmek üzere Başkan Koç'a, Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunan bir dilekçe sundu. Koç ise, “Orhan Güzel yine şiir yazmış” deyerek dilekçeyi gündeme almadı.

Güzel, merak konusu olan dilekçesinde, Nisan 2013 Meclis Toplantısı'nda, “Raf ömrünü tamamlamış ürünlerin imhası için 20 kuruş ücret alınması” kararının, Nature Gıda firmasına neden uygulanmadığını sorguladı. Her firmadan alınan ücretin Nature Gıda'dan alınmadığını belgeleyen Güzel, Belediye'nin 200 bin TL'den fazla zarara uğratıldığını iddia etti.

İmha bedeli yatırmayan diğer gıda şirketlerinin çöplüğe dahi sokulmadığının altını çizen Güzel, adı geçen firmaya peşkeş çekildiğini vurguladı. Meclis kararı alınmasına karşın ayrımcılık yapıldığını ve Belediye'nin zarara uğratıldığını dile getiren Güzel, Vergi Dairesi Komisyon üyeleri tarafından Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusu yapıldığını belirtti.

Nature Gıda'dan neden ücret alınmadığını sorguladıklarını dile getiren Güzel, adı geçen firmanın Belediye Başkanı ile iyi olan ikili ilişkilerinden dolayı ödeme yapmadıklarını cevabını aldıklarını söyledi. Güzel, Bursa'da imha bedelinin kilogram başına 60 kuruş olduğuna dikkat çekerek, “Firma, raf ömrü biten ürünlerini Bursa'da imha ettirtseydi kilogram başına 60 kuruş ve ayrıca taşıma bedeli olarak da 50 kuruş ödeyecekti. Yani firma toplamda 1 milyar 137 bin TL ödemekten kurtarıldı. Karacabey Belediyesi ise 200 bin TL zarara uğratıldı. Tüyü bitmemiş yetimin hakkı yenildi. Meclis kararı olmasına karşın adı geçen firmadan ücret alınmamasının nedeni nedir?” ifadelerine yer verdi.   

Belediye'nin daha fazla zarara uğratılmaması için önlem alınmasını isteyen Güzel, Meclis üyelerine de dağıtılan dilekçesinde Cumhuriyet Savcılığı'na verilen dilekçeden alıntılara da ifadelere yer verdi:

“Komisyonumuzun görevi; örneğin gıda şirketlerinin son kullanım tarihi geçmiş olduğunu beyan ettikleri ürünlerinin miktarlarını tespit etmek, tespit edilen bu ürünlerin imha hususunda karar vermek, daha sonra da bu miktar imhaya tabi ürün bakımından başvuruda bulunan gıda şirketleri için vergi muafiyeti oranını belirlemektedir. Bu yolla komisyonumuz hem gıda şirketlerinin son kullanma tarihi geçmiş ürünlerin imhasından haberdar olmakta ve gıda şirketlerinin sağlıklı bir şekilde faaliyetlerine devam etmesine yardımcı olmakta, hem de imha edilen ürün miktarını belli bir vergi muafiyetine konu edinmesini sağlayarak piyasaya sağlıklı ürünlerin sunulmasına yardımcı olmaktadır.

2013 Yılı Mart ayı içinde Vergi Dairesi Komisyonu olarak Bursa yolu üzerinde bulunan Vatan Konserve Fakrikası içindeki Natura Gıda isimli iş yeri depolarına inceleme yapmak için Nature Gıda'nın bize yapmış olduğu müracaatla 1034,4 ton civarında ürünün imhaya tabi olduğunu ve vergi muafiyetine konu olduğundan bahisle inceleme yapmamızı istemişti. Biz de Fabrikaya giderek ürün hakkında gerekli denetimleri yapıp ürünün imhasına karar verdik. En kısa zamanda imha işleminin gerçekleştirilerek, sevk irsaliyelerinin ve araç tonaj bilgilerinin Komisyonumuza bildirilmesini istedik. Daha sonra 5. Ay itibariyle imhası yapılacak ürünlerin Karacabey Belediye çöplüğünde bu miktar tarihi geçmiş malzemenin imha edildiğine dair sevki yapan kamyonların ve yüklerine ilişkin sevk irsaliyelerini komisyonumuza gönderdiler. Karacabey Belediyesinin 2013/50 karar nolu 08/04/2013 tarihli meclis kararına göre işletmelerden gelen raf ömrünü tamamlamış ürünlerin imhasına ilişkin olarak kilogram başına 20 kuruş ücret alınacağı hususu karara bağlandığı halde, söz konusu firmanın imhaya tabi olan ve bizim komisyon olarak imhasına karar verdiğimiz 1034,4 ton malzemenin Karacabey Belediyesine ait çöplüğe sevk edildiğine dair sevk irsaliyeleri de mevcut olduğu halde Karacabey Belediyesi müracaatçı firmadan herhangi bir bedel almadan bu işlemi gerçekleştirdiğini öğrendik. Karacabey Belediyesi'nin herhangi bir bedel almadığına ilişkin imzalı yazı Komisyonda mevcuttur.

Müracaatçı firmanın imhaya tabi mallarını imha etmesine rağmen bu hususta  bedel alınacağı Meclis Kararıyla karar altına alındığı halde ücret almadan bu işlemi gerçekleştirerek Belediyeyi zarara uğratan ve görevini kötüye kullanan Karacabey Belediyesi yetkililerinden şikayetçiyim.”

Yukarıdaki yazı, Karacabey Cumhuriyet Savcılığına yapılan suç duyurusu dilekçesinden alınmıştır. Anlaşılan o ki, Karacabey Belediyesi 200 bin TL'den fazla zarara uğratılarak yolsuzluk yapılmıştır. Bahsi geçen firmaya neden ödeme yapmadıkları sorulduğunda Belediye başkanı ile iyi olan ikili ilişkilerinden dolayı ödeme yapmadıklarını belirtmişlerdir. Belediye Başkanı daha önce yargılandığı mahkemelerden bu nedenlerle yedi yıldan fazla hapis cezası almıştır. Bunların dışında benim Savcılığa yapmış olduğum suç duyurusuyla Başkan hakkında sekiz ayrı konuda İçişleri Bakanlığınca yargılama izni verilmiştir. Bunlar göz önünde bulundurulduğunda, Karacabey Belediyesinin daha fazla zarara uğratılmaması için önlem alınması gerekir. Sembolik dahi olsa Belediye Başkanının düşürülmesi için güven oylaması yapılmalıdır. Güvensizlik sonucu ve yolsuzluk dosyası İçişleri Bakanlığına gönderilerek Başkanın görevden alınması istenmelidir.

Gereğinin yapılmasını bilgilerinize sunarım.”  

Orhan Güzel'in, Eylül oturumunda Belediye Başkanı Ergün Koç'a gündeme alınması için verdiği önerge ortalığı karıştırdı.

AKP İlçe Başkanı Mustafa Çelik, “Ne gerekiyorsa yapılması kanaatindeyim. İçişleri Bakanlığı'na bilgi verdim. Bu işin sonuna kadar gideceğim. Açık bir yolsuzluk var ortada. Sonuna kadar takipçisi olacağım” dedi.

CHP İlçe Başkanı Gönül Avil ve MHP İlçe Başkanı Fevzi Kahraman, Meclis Üyeleri ile görüşeceklerini ve ayrıntılı bilgiye sahip olmadıklarını kaydetti. 

SP İlçe Başkanı Gürsoy Yıldız ise, “Meclis Toplantısı'nda dilekçenin okunması ve Ergün Koç'un açıklama yapması gerekiyordu. Konunun ne olduğunu öğrenmek isterdik” ifadelerine yer verdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.