Belediyecilik hizmetlerinde tüm yetki Büyükşehir’in

Karacabey Belediyesi öncülüğünde önceki akşam köy ve mahalle muhtarlarına, siyasilere ve sivil toplum örgütü temsilcilerine “Yeni Büyükşehir Yasası” anlatıldı.
    Taha Düğün Salonu'nda yoğun katılımla gerçekleşen programa Kaymakam Ahmet Yurtseven de katıldı.
    Belediye Başkanı Ergün Koç, yeni yasayla ilgili olarak yaptığı açıklamada, özellikle 2014 yılının Mart ayında yapılacak yerel seçimlerin ardından Büyükşehir kapsamına alınan illerin her türlü hizmetlerde tam yetkiyle donatıldığını söyledi.
    Yeni yasanının 6 Aralık itibariyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den de onay alınarak yürürlüğe girdiğini kaydeden Koç, “Bundan sonra mülki idare sınırları oldukça genişledi. Tüm belediyecilik hizmetleri artık Büyükşehir öncülüğünde gerçekleşecek. Bu çok önemli bir yasadır. Bursa'mızla birlikte 16 olan Büyükşehir sayısına yeni yasa ile birlikte 13 il daha eklendi. Bin 582 belde ile 6 bin 430 köyün tüzel kişiliği ortadan kaldırıldı. Yani bu yasa ile birlikte Karacabey'in tüm köyleri mahalle statüsüne geçti.
    Yeni Büyükşehir Yasası ile tüm belediyecilik hizmetleri (su, kanalizasyon, katı atık, alt yapı, üst yapı, ulaşım vs.) Büyükşehir koordinasyonluğunda gerçekleşecek. Büyükşehir bu hizmetleri isterse tek başına, isterse ilçe belediyelere yetki vererek ya da paylaşımlı olarak yapabilir.
    Nüfusu 500'ün altında olan yerler bundan böyle mahalle olamayacak. En az iki yerin birleşmesi ile mahalle statüsüne geçecek. Orman köylüsünün hakları devam edecek. Mera Kanunu aynen sürecek. Ancak tüm köyler, tüzel kişiliğine ait ne varsa bunları 6 Ocak 2013 tarihine kadar bizlere bildirmek zorundalar. Yasa kapsamında 2014 yılının Mart ayında yapılacak seçimlere kadar köylerimiz, sahip oldukları taşınmazların satılması, kiralanması konusunu ilçe belediyelere bildirilecek. Köylere ait taşınmazların devir işlemleri ise yerel seçimlerin ardından yapılacak. Köylerde hizmet veren işletmeler, 'İşletme Ruhsatı' almış sayılacak. Ayrıca bir ruhsata gerek kalmayacak. Yerel seçimlere kadar yeni personel alımları olmayacak.
    Yeni yasa ile birlikte Büyükşehir ve ilçe belediyeleri, tarım ve hayvancılığın yanı sıra, spora da destek verebilecek.
    İl Özel İdareleri kaldırılacak, yerine Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı kurulacak. İl Özel İdaresi kadar olmasa da, yeni kurulacak bu birim de yatırım ve hizmetlerin takibini yürütecek.
    Bundan sonra sizlerle iletişimimizi daha güçlendireceğiz. Köylerinizdeki eksikleri yada projeleri bizlere yazılı olarak bildirin. Bizler de köylerinize kadar gelerek, yeni yasayı anlatmaya devam edeceğiz” şeklinde bilgiler verdi.
    Kaymakam Ahmet Yurtseven ise, yeni Büyükşehir Yasası ile ilgili farklı görüşlerin olabileceğine dikkat çekerek, “Ancak bizler yürütme organıyız. Bundan böyle yasayı eleştirmek yerine, daha iyi anlamaya çalışmalıyız. Geçiş döneminde bazı sıkıntılar yaşanabilir. İdarede iki başlılık olmaması gerekiyordu. Bu anlamda yeni yasa iyi oldu. Zaman içinde taşlar yerine oturacaktır” dedi.
    Programın son bölümü, soru-cevap şeklinde geçti. Özellikle köy muhtarları yeni yasayla ilgili görüşlerini belirtti.
    Diğer taraftan Harmanlı Köyü Muhtarı Hüseyin Lafçı'nın, “Her ne kadar içimiz yansa da kabul ediyoruz. Ancak biz kız eviyiz. O yüzden de biraz nazlıyız. Köylerimize ait taşınmazları tapuları Tapu Müdürlüğü'nde mevcut. Bu konuda bizleri yormasanız olmaz mı?” şeklinde konuşması programa neşe kattı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.