Atık yağı getir, sıvı yağı götür!

Karacabey Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü işbirliğiyle gerçekleştirilen kampanya ile ev ve iş yerlerinde kullanılan atık yağlar belediye çatısı altında toplanacak. Ezici&Deha Biodizel firması işbirliğinde gerçekleştirilen kampanyada ayrıca 5 litre atık yağ getiren kişilere yemek yapımında kullanılmak üzere 1 litre sıvı yağ hediye edilecek.
Karacabey Belediyesi ve Ezici&Deha Biodizel firması arasında yapılan anlaşma ile bundan böyle atık yağlar doğaya boşaltılmayacak. Atık yağların doğaya verdiği zararı önlemek amacıyla yapılan işbirliği çerçevesinde atık yağların tamamının geri kazanılması hedefleniyor.
Bilindiği üzere kızartma amacıyla kullanılan yağlar tekrar kullanıldığında kanserojen madde haline geliyor. Lavabolara boşaltılan atık yağlar ise kanalizasyonun ardından dere ve denizlere ulaşması ile doğada ciddi yaralara sebep oluyor. Suyun yüzeyine bulaşan atık yağlar burada uzun süre kalarak oksijenin suya karışmasını engelliyor. Ardından suyun içerisinde çözülmeye başlayarak sudaki oksijenin çabuk tükenmesini ve sonucunda suda ki canlıların yok olmasını sağlıyor. Bu atık yağlar kanalizasyon boruları ve atık su arıtma tesislerindeki makinelere de ciddi zararlarlar vermekte. Çöpe boşaltıldığı takdirde ise bu kez çöplük alanlarında yangınların daha kolay çıkmasına sebep olurken zamanla toprak altındaki yeraltı sularına karışarak burada temiz yeraltı sularımızda da sağlıksız koşullara sebep oluyor.
Tüm bu çevre felaketlerinin yaşanmaması için yeni başlayan projenin ilk meyvesi dün alınmış oldu. Atık yağlarını biriktiren bir ev hanımı belediyeye getirdiği atık yağları Belediye Başkanı Ergün Koç'a bizzat teslim etti. Başkan Koç'ta karşılığında kullanması için ev hanımına 1 litrelik yağı kendi elleriyle teslim etti.
Uygulamadan son derece memnun olduklarını belirten vatandaşlar, bundan sonra atık yağların doğaya karışmaması için ellerinden geleni yapacaklarını ve yaşanılabilir bir çevre adına çevrelerindeki insanlara da kampanyayı duyuracaklarını ifade etti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.