Atık su projelerine Doğa-Der’den destek

Karacabey Belediye Başkanlığı'nın yeni atık su arıtma tesisleri projelerine Bursa Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği'nden destek geldi. Doğa-Der Başkanı Murat Demir, yaptığı açıklamada projelerin örnek olması gerektiğini vurguladı.

Projelerin basında yer almasının ardından konuyu yakından takip ettiklerini belirten Doğa Der Başkanı Murat Demir, “Bizler sadece Bursa'da değil Türkiye genelinde doğru olan tüm işlerin takipçisi ve destekçisiyiz. Karacabey Belediye Başkanlığı'nın öncelikle doğaya ve insanlığa yaptığı bu yatırım doğaya değer veren tüm üyelerimiz arasında sevinçle karşılanmıştır”  ifadelerine yer verdi. 

Demir, “Bursa'nın önemli doğal alanlarından birini sınırlarında barındıran Karacabey, özellikle Longoz Ormanı'yla yakın zamanda dikkatleri üzerine çekmeye başladı. Longoz Ormanı sınırından bulunan arıtma sistemini kapsayan “Arıtma sistemli doğal sulak alan” projesi Karacabey'e yakışır bir projedir. Doğa harikasına Longoz Ormanı'na sahip çıkılması gerekir. Her iki projede emeği geçenleri kutluyorum” dedi.

Yeniköy'de yer alan atık suların işlemden geçirildiği mevcut arıtma sisteminde şu anda basit bir çöktürme sistemiyle atık su deşarj edilerek doğaya bırakılıyor. Arıtma konusunda üst seviyede bir sistem olmayan bu tesis, doğal alanda göze batan bir görüntü ile koku kirliliği de yayıyor. Projede, Longoz Ormanı'nın yapısına ve canlıların uyum sağlayabileceği bir arıtma düzenine geçilmesi hedefleniyor. Geliştirilen proje ile uygulanması planlanan arıtma sistemi Yapay Sulak Alan olarak adlandırılıyor.

Merkezdeki mevcut arıtma sistemine ise yapılacak olan diğer proje ile Klasik Aktif Çamur Sistemi'nden İFAS diye tanımlanan yatırım ve işletme maliyeti düşük, arıtma kalitesi daha yüksek duruma getirilecek. Çamlık altındaki arıtma tesisi şu anki halinden farklı bir yapıya bürünerek, dışarıdan bakıldığında sera görünümü verecek. Böylelikle koku kirliliği de ortadan kaldırılmış olacak. Türkiye'de ilk ve örnek proje olarak hayata geçirilmesi sağlanacak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.