Aşırı sıcaklar hayvancılığa da vurdu
Aşırı sıcaklar hayvancılığa da vurdu
Karacabey’de aşırı sıcaklıklara bağlı olarak tarım alanında yaşanan ürün kayıplarına hayvancılık sektörü de eklendi.
Karacabey Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Erdem, mevsim normallerinin üstüne çıkan sıcaklıklardan süt üretiminin yüzde 15-20 düşüş yaşadığını söyledi.
Sıcaklık stresi nedeniyle hayvanların süt ve döl veriminde düşüş gösterdiğini dile getiren Karacabey Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Erdem, sıcaklığın 22 derecenin üzerine çıktığı ortamlarda hayvanların zarar gördüğünün unutulduğuna dikkat çekti. Erdem, “Artan sıcaklıklar nedeniyle hayvanların veriminde yüzde 15 ile 20 arasında düşüş yaşanıyor. Sıcaklara bağlı olarak sadece süt verimi düşmüyor. Çeşitli hastalıklar da yaşanıyor.
Zincirleme kaza şeklinde döl tutmama, rahim iltihapları, ketosis, süt yağının azalması ve topallık gibi hastalıklar görülüyor. Süt miktarının azalması, ilk görülen ve en belirgin sonuç olduğundan çoğu üretici bunu bilir. Ancak hemen farkına varılmayan sorunların başında döl tutmama geliyor. Sıcak günlerde yapılan tohumlamaların başarısızlıkla sonuçlanma ihtimali çok yüksek. Tabi üretici bunu sıcaklara değil tohumun iyi olmadığına bağlıyor” dedi.
Sıcak havalarda hayvanları serinletmenin yollarını aramanın gerektiğine vurgu yapan Erdem, “Barınak dizaynında duvarların olmaması, çatıda bir açıklık bırakılması, çatının yüksekliği gibi doğal havalandırma yöntemlerinin yanı sıra, çapının on katı mesafede dizilen vantilatörler ve duşlama gibi mekanik soğutma önlemlerin alınması gerekiyor” diye konuştu.
Türkiye’de en temel yanlışın ahır yapılırken ortaya çıktığını anlatan Erdem, hayvan barınaklarının etrafının duvarlarla kapatıldığını söyleyerek hayvanların rahatı için ahırların iyi dizayn edilmesi gerektiğini kaydetti. Erdem, sözlerini “Ahırlardaki duvarlar yıkılmalı. Çok kötü günler için perde sistemi yapılmalı. Hayvan sahibi soğuktan korkuyor. Çok aşırı şiddetli rüzgar olmadığı sürece kötü bir şey değildir. Duvarların olmadığı ahırlarda inek başına en az günlük 5 kg. süt artışı olacaktır. Duvarların kalkmasıyla hayvan daha sağlıklı bir atmosferde bulunacağı için verimlilik artacaktır. Estonya duvarları yıkarak yıllık süt üretiminde inek başına 3 tonluk bir artış sağladı” diye noktaladı.