Alternatif ürünler teşvik edilmeli!

 

Ziraat Odası’nı ziyaret Matlı, farklı üretimlerin çiftçileri rahatlatacağını söyledi:

Karacabey Ziraat Odası’na önceki gün bir ziyaret gerçekleştiren AK Parti Bursa Milletvekili Önder Matlı, alternatif ürünler konusunu masaya yatırdı.

            AKP İlçe Başkanı Mustafa Çelik, İl Genel Meclisi Üyesi Fikret Keskin ve yönetim kurulu üyeleriyle birlikte gerçekleşen ziyarette, Milletvekili Matlı’yı Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu ile yöneticiler karşıladı.

            Samimi bir ortamda geçtiği gözlenen ziyarette çiftçilerin alternatif ürünlere yönlendirmek için yapılması gerekenler konuşuldu.

            Karacabey’de çiftçilerin yoğun olarak domates ve mısır ekimi gerçekleştirdiğini belirten Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasnaoğlu, özellikle pancar konusuna dikkat çekti.

Susurluk Şeker Fabrikası çalıştırılmalı!

Karacabey’in de içinde bulunduğu Bursa ve Balıkesir bölgelerinde pancar ekiminin çok azaldığını dile getiren Karahasanoğlu, Susurluk Şeker Fabrikası’nın çalıştırılmasını ve ürünün Eskişehir’e gitmemesini istedi.

            Domates ve mısır üretimine pancarın da eklenmesiyle ekim alanlarının genişleyeceğine dikkat çeken Karahasanoğlu, “Bölgemizde 3 yıl önce pancarda meydana gelen hastalık nedeniyle fiyatlar oldukça düştü. 100 bin ton üretim yapan bölgemiz, bu sıkıntı nedeniyle 3-4 binlere geriledi. Böyle olunca da Susurluk Şeker Fabrikası çalıştırılmadı. Çünkü fabrikanın faaliyet göstermesi için en az 150 bin ton üretimin gerçekleşmesi gerekiyor. Bizim isteğimiz pancar alımlarının Eskişehir’de değil de Susurluk Şeker Fabrikası’nda yapılmasıdır. Pancar alımlarının gerçekleşmesi için gerekli olan 150 bin ton üretime Eskişehir’den de katkı yapılabilir. Bölgemizde pancar üretimini yaygınlaştırmamız gerekiyor. Bu gerçekleşirse ekim alanları genişler.

Şu an pancar alımları Eskişehir’de yapıldığı için çiftçiye küspe de verilmiyor. Küspe bedelleri çiftçiyi rahatlatan önemli bir durumdur. Pancar ekiminin çok azalmasındaki en önemli etkenlerden biri de budur” dedi.

Devletimiz ayçiçeği, soya ve kanola ürününe büyük destekler veriyor!

 Karahasanoğlu’nun düşüncelerini haklı bulan AKP Bursa Milletvekili Önder Matlı ise, bu konuda Balıkesir milletvekilleri ile birlikte Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürünü ziyaret ettiklerini ve sıkıntıyı aktardıklarını belirtti. Konunun takipçisi olduklarını söyleyen Matlı, bölge çiftçisinin mağduriyetinin önlenmesi için girişimleri arttıracaklarını kaydetti.

            Diğer taraftan Milletvekili Matlı, alternatif ürün olarak ayçiçeği, soya ve kanolo gibi ürünlerin de bölgede ekiminin yapılabileceğini söyledi. Bu ürünlere devletin önemli destekleme verdiğini ifade eden Matlı, “Çiftçilerimizi alternatif ürünlere teşvik etmeliyiz. Bu konuda sizlerle sürekli irtibat halinde olmak istiyoruz. Özellikle ayçiçeği ovamız için uygundur. Soya ve kanola üretiminde de ciddi açığımız var. Devletimiz bu ürünlere önemli destekler veriyor.

Alternatif ürünler konusunda sizlere önemli görevler düşüyor. Çiftçilerimiz teşvik edilmeli ve alternatif ürünler sıklıkla tanıtılmadır” diye konuştu. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.