Aksaray’da “Süt” coşkusu

Üçüncüsü gerçekleşen kongreye Aksaray Meslek Yüksek Okulu ev sahipliği yaptı. Kongrede, “Sütçülükte Kalite, Güvenilirlik ve Sürdürülebilirlik” ana teması işlendi.

21 Mayıs Dünya Süt Günü’nde düzenlenen etkinlikte süt ve süt hayvancılığının tanıtımı, süt anlayışı ve uluslararası standartlar konuşuldu.

Açılış konuşmasını yapan Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar, sütün sıradan bir nesne olmadığına, bir iyilik ve bereket kaynağı olduğuna dikkat çekti. Acar, bu kadar önemli bir besin kaynağı olan sütü sağlıklı koşullarda insanlara ulaştıran ve ulusal bir marka haline gelen Sütaş’a teşekkür etti.

Aksaray Üniversitesi’nin kabuğuna çekilmiş bir üniversite olmadığını söyleyen Rektör Prof. Dr. Mustafa Acar, “Aksaray Üniversitesi olarak eğitim, öğretim, araştırma çalışmalarının yanı sıra, şehir ile sanayi ile bütünleşerek sosyal hayata ve ekonomiye katkı sağlamanın çabasındayız. Kongrenin gerçekleştirilmesinde katkı sağlayan ve tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Başarılı ve yararlı bir kongre olmasını temenni ediyorum” dedi.

Sütaş’tan destek ve burs programı

Sütaş Yönetim Kurulu Başkan Vekili Tarık Tezel, Sütaş olarak süt teknolojilerine ve süt hayvancılığına yönelik eğitim faaliyetlerini her geçen gün artırarak ve güçlendirerek sürdürdüklerini belirtti.

Tezel, “Türkiye’nin dört bir yanından binlerce üreticiye, girişimciye ve öğrenciye süt hayvancılığı ve verimli işletmecilik konularında eğitim desteği sağladık. Uludağ Üniversitesi ile 16 yıldır yürüttüğümüz işbirliğimizi geçtiğimiz yıl Karacabey MYO’da ‘Sütaş Bursu’ ve ‘Sütaş Eğitimde Başarı Desteği’ programını başlatarak daha da güçlendirdik. Aynı destek ve burs programı önümüzdeki eğitim döneminde Aksaray Üniversitesi’nde başlayacaktır” dedi.

Üniversite – sanayi işbirliği bizim için önemli

Aksaray MYO Müdürü Doç. Dr. Necmettin Şahin, kongrede Aksaray Üniversitesi ve Uludağ Üniversitesi Süt Topluluğu öğrencilerinin bildiri ve poster sunumlarının da olacağını belirtti.

Şahin, “İnsanoğlunun ve birçok canlının hayata adım atması ile birlikte tanıştığı ilk besin kaynağı olan süt konusunda ve üniversite – sanayi işbirliği ile gerçekleştirilmesi sebebiyle bizim açımızdan oldukça anlamlı olan bu kongrenin üniversitemizde gerçekleştirilmesinden dolayı gururlu ve mutluyuz” diye konuştu.

Kongreyi farklı bölgelerde de yaygınlaştırmayı hedefliyoruz

Karacabey MYO Müdürü Prof. Dr. İbrahim Ak, sanayinin ve sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünü yetiştiren önemli kurumlardan birine sahip olduklarını söyledi.

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen kongreyi farklı bölgelerde de yaygınlaştırmayı hedeflediklerini kaydeden Ak, Karacabey MYO ve Aksaray MYO Süt Topluluklarının kaynaşmasını da amaçlandığını söyledi. Prof. Dr. İbrahim Ak, kongrede emeği geçen kurum ve kişilere teşekkür etti.

Açılış konuşmalarının ardından kongrenin sabah oturumuna geçildi. İlk oturumda ‘Eğitiminden Üretimine, Üretiminden Tüketimine Süt’ konulu panelde, Danimarka Kold Koleji Müdürü Hans Skjerning, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Sezgin, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selahattin Kumlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü Süt Birimi Koordinatörü Ziraat Mühendisi Murat Günay sunumlarını yaparak, öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Kongrenin öğleden sonraki oturumlarında ise öğrencilerin katıldığı süt ve süt hayvancılığı ile ilgili bildiriler sunuldu.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.