AKP’de ileri demokrasi anlayışı

Nisan’da genel seçim yapmayı hesaplayan AKP, “Gezi” ve “17-25 Aralık” gelişmelerinden sonra ileri demokrasi savlarını kullanmaktan vazgeçti.
Neden acaba?
Demokrasi işlerse, demokratik uygulama yaşanırsa kirli çarşaflar ortaya çıkabilir kaygısından olabilir mi?
Bu korkular içindeki AKP yukarıdan aşağıya doğru “Tek liste” dayatmasıyla kongrelerini tamamlamaya çalışıyor.
Gel gör ki, tabandaki çatlaklar bir türlü önlenemiyor.
İçten içe kaynayan fokurdamalar önlenemiyecek gibi de görüntü veriyor.
Örneğin Mustafakemalpaşa’da tüm baskılara karşın iki liste yarıştı. Memlekete ileri demokrasi getiren(!) AKP, adaylardan Orhan Özmen’e konuşma hakkı bile tanımadı. AKP, 150’ye yakın delegenin oyunu alan Özmen’i yok saydı.
Mustafakemalpaşa’da çok sevilen ve saygın bir isim olarak tanınan Orhan Özmen’e demek istedi ki; “Sen fazla hoplama. Seçimden seçime gel, bize oy kullan yeterli.”
Özmen baskılara boyun eğmedi. Aslanlar gibi vuruşarak çekilmeyi yeğledi.
Öncelikle demokratik hakkını kullanarak demokrasiye işlerlik kazandırma konusunda sonuna değin direnç gösteren Orhan Özmen’i kutlamak gerekir.
Milletvekili Önder Matlı, İl Başkanı Cemalettin Torun ve Belediye Başkanı Sadi Kurtulan’ın Sadettin Akkoyunlu’ya açıkça destek vermeleri hiç hoş karşılanmadı. Üstelik salondaki havayı da çok gerdi.
Kongre AKP’nin istediği gibi bitti bitmesine.
Ancak, on gündür süren tartışmalar giderek büyüyor.
Nereye varacağı da kestirilemiyor, biteceğe de benzemiyor.
Özellikle Sadi Kurtulan’ın, Sadettin Akkoyunlu’ya omuz verirken, Kayınbiraderi olan Orhan Özmen’e yönelik, “Burada aile şirketi kurmuyoruz. AKP yönetimine “Haramiler” giremez” şeklindeki göndermeleri yutulacak yada unutulacak gibi görünmüyor.
Bekleyip göreceğiz.

***

AKP Karacabey’de, Mustafakemalpaşa’dan daha yumuşak bir tepkiyle karşılaştı.
Karacabey’de AKP’nin, “Murat Erol’la devam” konusundaki tek liste istemi hedefe ulaştı. Sinan Çolak bir ay önceden basın yoluyla aday olduğunu açıkladı. İddialı olduğunu ve kesinlikle geri adım atmayacağını söyledi. Ancak, baskılara dayanamayıp kongreden bir gün önce çekildiğini duyurdu.
Tek listeyle yapılan konrede Murat Erol terlemeden yeniden İlçe başkanı seçilirken, partinin kurucu ismi Mehmet Salih Bağış’ın “Demokrasi” çığlıkları yankı yaptı.
Antidemokratik bulduğu kongrede, “Görüyormusunuz, salonda hiç heyecan yok. Salonda buz gibi hava esiyor. Keşke izin verilseydi de başkaları da aday olabilseydi” şeklinde konuşan Mehmet Salih Bağış’ın eleştireleri, acaba birilerine küpe olur mu?
Sanmıyorum.
AKP’deki tek adamlık siyaseti kesinlikle değişmez.
Demokrasiymiş, demokratik uygulamaymış, özgürlükmüş hak getire.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.