AKP, yerel basını darağacına çıkarttı

Bursa Gazeteciler Cemiyeti (BGC) Başkanı Nuri Kolaylı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Bayındırlık Komisyonunda kabul edilen 4734 sayılı Devlet İhale Kanunu değişiklik tasarısının, yerel basın kuruluşlarının kapanmasına kadar gidecek olumsuz bir dönemi başlatacağını söyledi.
İhale kanun değişikliğinin “Elektronik Kamu Alımları Platformu” oluşturularak basın ilanlarının kaldırılmasını öngördüğüne dikkat çeken Kolaylı, ayrıca eşik değerin arttırılması ve çerçeve sözleşmenin 2 yıldan 4 yıla çıkartılarak şeffaflığın ortadan kaldırılması gibi kabul edilemez maddelerin gündeme geldiğini bildirdi.
Tasarının yasalaşması ile birlikte, kamu yatırımlarındaki basın ilanları zorunluluğunun kalkacağını ve yerel gazetelerin en önemli gelir kaynağını kaybedeceğini bildiren Kolaylı, Anadolu’daki yaklaşık bin 300 yerel gazetenin kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kalacağını söyledi. Kolaylı açıklamasında,”Mevcut yasada yapılmak istenen değişiklikler, Anadolu’nun en ücra köşelerinde yayın yapan ve halkın haber alma özgürlüğünü yerine getiren yerel basının yok olmasına yol açacak, işsiz sayısı arttıracak, tekelleşme hızlanacak, halkın haber alma özgürlüğü engellenecek ve şeffaflık ilkesi zedelenecektir” dedi.
Yerel basının Basın İlan Kurumu’ndan alınan ilanlarla ayakta kalmaya çalıştığını vurgulayan Nuri Kolaylı, bu geliri kaybeden yerel basın kuruluşlarından birçoğunun kapanmak zorunda kalacağını, böylece çok sesliliğin ortadan kalkarak Türk demokrasisinin zarar göreceğini söyledi.
Düzenlemeyi, basın özgürlüğüne “vurulan bir darbe” olarak nitelendiren Kolaylı, “Yerel basının ürettiği gazete sayısı ve okunurluk oranı, yaygın basının üzerindedir. Uygulamayla yerel basın gerileyecektir. Yerel basının önünün kapanması aynı zamanda halkın haber alma özgürlüğüne vurulmuş bir darbedir” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.