Aile Hekimliği bugün başlıyor!

Karacabey’i de yakından ilgilendiren “Aile Hekimliği Projesi” bugün başlıyor. Sağlık Ocakları’nı ortadan kaldıran projeyle Bursa ilinde toplam 731 aile hekimi yeni göreve hazırlanıyor.
            Karacabey’de ilçe merkezi ve köylere hizmet sunacak üçü Aile Sağlık Merkezi’nde (ASM) 11’i de Bursa’dan gelmek üzere 22 aile hekimi sağlık hizmeti verecek. Uluabatlı Hasan ASM’de on, Esentepe ASM’de yedi ve Gazi ASM’de beş doktor yeni sistemle ilgili hazırlıklarını tamamladı.                   
            Tahıl Dükkanları’ndaki Karacabey Belediyesi’ne ait yerleşim biriminde Uluabatlı Hasan ASM, eski adı 2 No.lu Sağlık Ocağı olarak bilinen binada Esentepe ASM ve Hüseyin Yenişar Sosyal Tesisleri’nde ise Gazi ASM hizmet verecek. Sağlık Grup Başkanlığı da halen Tapu Sicil ve Nüfus Müdürlüğü’nün bulunduğu Belediye’ye ait binaya taşınacak.
            Kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri ve birinci basmak teşhis, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetlerini kapsayan aile hekimliği sisteminde aile hekimi gerekli gördüğü takdirde hastasını Devlet Hastanesi’ne gönderme yetkisine sahip olacak. Karacabey’de bugün başlayacak sistemin ilk aşamasında aile hekimleri görevlerini sürdürürken, bir yıl içerisinde kendi sorumluluk bölgesindeki aileleri ziyaret ederek, onların sağlık durumlarını belirleyecek.
            Karacabey’de şu anda 22 aile hekiminin mahalle, sokak ve köyler itibariyle sağlık hizmeti vereceği bölgeler kesinlik kazandı. Köyler için uygulanacak aile hekimliğine Sağlık Bakanlığı tarafından “Gezici Sağlık Hizmeti” adı verildi.
            Bazı sorunların gündeme gelmesi beklenen gezici sağlık hizmetlerinde sorunların azaltılması için köylerdeki vatandaşlara bu uygulamanın hızla tanıtılması gerekiyor. Örneğin, aile hekimi kendisine ait bir köye ayda en az bir defa gidecek. Diğer taraftan, bir aile hekimi, kendisine ayrılan köylerin toplam nüfusu 1500 kişiyi aşıyorsa, haftada 16 saat buradaki vatandaşlara sağlık hizmeti sunmak zorunda. Kendisine ayrılan köylerin toplam nüfusu 500-1500 kişi arasında kaldığı takdirde, aile hekiminin bu köylere sağlık hizmeti süresi de sekiz saat ile sınırlanıyor. Köylerde yaşayanlar, başka bir gezici hizmete tabi aile hekiminden faydalanamıyor. Bunun da diğer bir çözümü ise, köydeki hastanın ilçe merkezine giderek, istediği bir aile hekiminden kayıt olmaktan geçiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.