AGB Genel Başkanı’ndan sert tepki

AGB Genel Başkanı’ndan sert tepki
35 yıl sonra hatırladılar
Karacabey Belediyesi, 50 yıldan beri yayımlanan Meltem Gazetesi’ni, ‘İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı’ bulunmadığı gerekçesiyle mühürledi. Meltem Gazetesi’nin yayınları hakkında Karacabey Belediyesi’nce açılan davaların devam ettiği bir sırada yaşanan gelişme ilçenin gündemine oturdu.
Bursa’daki basın kuruluşlarının da tepkisini çeken olay şöyle gelişti: “Belediye Başkanı Ergün Koç, Meltem Gazetesi’ne, gazetenin ‘işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı’ bulunmadığını, 24 saat içerisinde ruhsat alınmaması halinde gazetenin kapatılacağını’ bildirdi.
Verilen sürede ruhsat alınmaması üzerine zabıta ekipleri önce büroyu, ardından matbaayı mühürledi. İbrahim Bursalı, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Karacabey Meltem Gazetesi’nin 50 yıllık yayın hayatı Belediye tarafından ‘işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı’ olmadığı gerekçesiyle zabıta ekipleri tarafından durduruldu. 35 yıl önce dönemin Belediye Başkanlığı’nca verilmiş işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı olmasına karşın Belediye Başkanı Ergün Koç aleyhine çıkan bazı haberler nedeniyle işyeri-açma ve çalıştırma ruhsatı olmadığı yönündeki imzalı yazıyla zabıta ekipleri tarafından 06.12.2007 günü basın- yayın faaliyetimiz engellenmiştir. Gazetede çalışan personel işyeri mühürlenerek kapı dışarı edilmiştir” dedi. Anadolu Gazeteciler Birliği Genel Başkanı Orhan Efe, Anayasa’nın 28’inci maddesinin basın hürriyetini teminat altına aldığını ve hiçbir kurum ve kuruluşa açılış izni verme yetkisi tanımadığını bildirdi. Efe, “Anayasamızın 28’inci maddesi çok açıktır. Bu maddede ‘Basın hürdür, sansür edilemez. Basımevi kurmak izin alma ve malî teminat yatırma şartına bağlanamaz.’ Denilmek suretiyle hiçbir kurum ve kuruluşa izin verme yetkisi tanınmamıştır. Ayrıca 5187 Sayılı Basın Kanunun 7’nci maddesi gereği bir beldede gazete kurmak için yönetim yerinin Cumhuriyet Başsavcılığına beyanname vermek yeterlidir. Bunun yanında 5681 sayılı Matbaa Kanununda ise bir yerleşim yerinde matbaa kurulması için en yetkili mülki amirliğe yani ilçelerde Kaymakamlığa beyanname verilmesinin yeterli olduğu gayet açıktır” diye konuştu. Efe, basın özgürlüğünü kısıtlayıcı davranışların Türk Ceza Kanunu’nda suç sayıldığına ve hakim kararı olmaksızın basılan eserlerin dağıtımını engelleyenin hapis cezası ile cezalandırıldığına dikkati çekerek, tarafların sorunu yasal zeminde çözmesi gerektiğini kaydetti. Efe, hangi sebeple olursa olsun hiçbir yerel veya ulusal basının yasa dışı yollarla susturulmaya çalışılmasını tasvip etmediklerini sözlerine ekledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.