AB Gıda’nın orman katliamına sert tepki

AB Gıda’nın orman katliamına sert tepki
Karacabey Kıranlar Köyü’nde Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın oğlu Abdullah Unakıtan’ın şirketi AB Gıda Sanayi’nin kurmayı planladığı kireç fabrikası için altyapı çalışmalarına başlaması bölge halkının tepkisini çekti.
AB Gıda şirketi adına çalışmalara başlayan taşeron şirketin kireç fabrikasının kurulacağı alandan, kireç taşı çıkarılacak araziye ulaşmak için meşe ağaçlarını katlederek yol açmaya başlaması bölge halkı ve sivil toplum örgütlerini ayağa kaldırdı. Maden arazisine ulaşmak için yaklaşık bir kilometre uzunluğundaki yol üzerindeki irili ufaklı ağaçları katlederek ilerleyen iş makinelerine kimlerin izin verdiği ise merak konusu oldu.
Çalışmanın yapıldığı alana giderek vahşeti protesto eden Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği Karacabey Temsilcisi İbrahim Bursalı, CHP İlçe Başkanı Orhan Karabaş, Ülkü Ocakları Karacabey Temsilcisi Murathan Özçelik, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Şaban Burhan, Şahinköy Muhtarı Mustafa Çiçek, Kıranlar Köyü Muhtarı Osman Erdoğmuş, Karasu Muhtarı Naim Demirbaş ve köylüler gördükleri manzara karşısında şoka uğradılar.
İş makinesinin çalıştığı alanda pankartlar açarak eylem yapan vatandaşlar, kanunları hiçe sayan AB Gıda’nın adının bile çevre felaketine yettiğini savundu. Kireç fabrikasının inşaatına başlanmasıyla, ağaç katliamının yapılması ve 5 kilometreyi bulan yol üzerindeki bütün ağaçların yok edilecek olmasını vahşet olarak nitelendiren vatandaşlar, “Kireç Fabrikası İstemiyoruz”, “Kireç Soluyarak Yaşanmaz” yazılı pankartlar açarak AB Gıda’yı protesto etti.
Kıranlar da iş makinelerinin çalıştığı alana keçi girmesi halinde hemen harekete geçerek, orman arazisine zarar verildiği gerekçesiyle ceza yağdıran Orman İşletmeleri’nin buna nasıl izin verdiği ise köylülerin ve sivil toplum örgütlerinin tepkisini çekti. Köylüler, “Ağaçların bir dalına zarar versek ceza yağdırıyorlar. Keçimiz ağaçlardan bir yaprak yese bekçi diken Orman İşletmeleri nerede” diye tepkisini dile getirdi.
Yapılan yol çalışmalarıyla ilgili kendisine haber verilmediğini belirten Kıranlar köyü muhtarı Osman Erdoğmuş, AB Gıda’nın hazine arazisine ve meşe ağaçlarının bulunduğu meraya yol açarak çevre katliamı yaptığını söyledi. 180 bin dekar arazinin ve 20 bin hayvanın tehdit altında olduğunu ifade eden köylüler ise, kireç fabrikasında yüksek ateşle iş yapılacağı için, yer altı sularının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu savundu.
Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği Karacabey Temsilcisi, yaşanan olayın affedilir bir yönü olmadığını belirterek, “Vatandaşın istemediğini, bizde istemeyiz!” diyenlerin nerede olduğunu sordu. 54 sivil toplum örgütünün tek yürek olarak kireç ocağı ve fabrikasını istemediğini bir kez daha yineleyen Bursalı, “Devletin amiri, memuru, AB Gıda Sanayi’nin işçisi gibi çalışıyor. İnşası başlamadan doğa katliamı başladı” diye konuşarak tepkisini dile getirdi.
CHP Karacabey İlçe Başkanı Orhan Karabaş’ta tepkisini dile getirerek, “Verimli tarım arazilerini yok edecek sanayiye engel olalım” dedi. Karabaş, tarıma dayalı sanayinin her zaman yanında olacaklarını vurgulayarak, ovaya zehir saçacak tesislere karşı olduklarını belirtti.
Kıranlar köyü’nde yıllardır süren ağaçlandırma çalışmalarında binlerce ağaç dikildiğini hatırlatan köylüler, “Kireç fabrikasının yapılmasına asla izin vermeyeceğiz. Çünkü çıkan karbonmonoksit gazı buraları yaşanmaz hale getirecek. Kireç ocağında patlatılacak dinamitler ve çıkacak toz ne huzur bırakacak, ne de sağlık” dedi.
Karadağ zirvesindeki eylem sonunda köye hareket eden vatandaşlar, yolda karşılaştıkları taşeron firmanın iş makinesi sahibiyle de hararetli anlar yaşadı. Kireç fabrikası istemediklerini sert bir dille firma yetkilisine ileten eylemciler, iş makinelerinin derhal bölgeyi terk etmesini istedi. Orman katliamıyla ilgili suç duyurusunda da bulunacaklarını belirten eylemciler, tesisin kurulmaması için ellerinden ne geliyorsa yapacaklarını dile getirdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.